-Studien visar att det oftast inte är kostnadsdrivande att producera en vara eller tjänst med god miljöprestanda, kommenterar Ragnar Unge (bilden) vd för statliga Miljömärkning Sverige, som har ansvar för märkningarna Svanen och EU-blomman.
-Och där man ändå trots allt kan se det – så är det inte sällan man får tillbaka den kostnaden i bättre kvalitet och livslängd.
Den danska undersökningen är initierad av Miljöstyrelsen, landets motsvarighet till Naturvårdsverket, och har granskat skillnaderna vid offentliga inköp i kostnader mellan konventionella och gröna produkter.
Ett urval med 15 produktgrupper valdes ut som ett tvärsnitt för den danska marknaden, som omsätter drygt 400 miljarder kronor årligen för offentlig upphandling.
10 av grupperna visade inga stora skillnader i prisnivåer. Det gäller skilda produkter som bärbara datorer och arbetskläder
På fyra områden är gröna produkter fortfarande märkbart dyrare, bland annat batterier och mindre personbilar.
För ett område – diskmaskiner för storkök – visade sig gröna alternativ vara billigare.
En av rapportens slutsatser är att kravställning från upphandlande myndigheter bidragit till en positiv prisutveckling genom bland annat större konkurrens för marknader med miljömärkta produkter enligt Svanen inom de nordiska länderna och EU:s Ecolabel.
-Resultatet visar att miljökrav som Svanen kan ställas i offentlig upphandling utan att därför riskera att kostnaderna ökar för samhället – snarare minska dem på sikt med tanke på att bättre produkter från miljösynpunkt då konsumeras, säger Ragnar Unge.
Kan den danska marknaden jämföras rakt av med den svenska?
-Ja, den danska studien är helt överförbar till svenska förhållanden, eller vilket land som helst egentligen. Den bara visar att det för en producent oftast inte är dyrare att till exempel tillverka en vara efter Svanens miljökrav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer