Samarbetsprojektet ModUpp2020* har undersökt offentlig sektors inställning till att ställa krav på miljömärkningar och certifieringar vid upphandlingar.
Resultaten visar att nio av tio upphandlare ser stora fördelar att ställa krav eftersom det sparar tid och resurser eftersom hållbarhetskraven följs upp av en oberoende part.
Samtidigt uppger endast 34 procent att de ofta ställer krav på märkningar eller certifiering i fler än hälften av upphandlingarna.
35 procent gör det ibland. 12 procent ställer aldrig sådana krav och 18 procent känner inte till om det görs överhuvudtaget.
Resultaten har jämförts med en liknade studie i Danmark. Där uppger 44 procent att de ofta ställer krav på märkningar i fler än hälften av upphandlingarna.
35 procent gör det ibland. 5 procent ställer aldrig sådana krav och 15 procent vet inte om de använder märkningar.
– Det är synd att svenska upphandlare inte drar nytta av märkningar i lika hög grad som i Danmark. Genom att ställa krav på miljömärkningar och hållbarhetscertifieringar slipper man avsätta egna resurser för att ta fram aktuella hållbarhetskrav och verifiera att kraven uppfylls, säger Sören Enholm, vd, för TCO Development.
Han uppmanar Sverige att anta målet att minst 50 procent av alla upphandlade produkter ska vara märkta med tredjeparts certifieringar och märkningar för miljömässigt och socialt ansvarstagande senast till år 2020.
Bland de 208 personer som deltog i den svenska enkäten var 69,5 procent från kommuner, 21 procent från myndigheter och 9,5 procent från region/landsting.
* Bakom #ModUpp2020 står sju erkända tredjeparts märkningar och certifieringar: Bra Miljöval (Naturskyddsföreningen), EU Ecolabel (Miljömärkning Sverige), Fairtrade Sverige, Krav, MSC (Marine Stewardship Council), Svanen (Miljömärkning Sverige) och TCO Certified (TCO Development).
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer