Anbudspriset delas ut till en upphandlare eller upphandlingsgrupp som har satt sig in i branschen och genom god dialog med branschens aktörer ställt väl avvägda och uppföljningsbara krav i upphandlingen.
Bakom utmärkelsen står föreningen Anbudspriset, vars medlemmar är företag, branschförbund och näringslivsorganisationer med koppling till offentlig upphandling.
Nu har juryn bakom priset presenterat sina motiveringar för de tre slutfinalisterna till 2032 års pris (texten är något förkortad).
Christina Larsson, Energimyndigheten, för en upphandling av strategisk kommunikationsrådgivning samt konceptuell kommunikation och innehållsproduktion
”Energimyndigheten har genomfört en upphandling av kommunikationstjänster som premierar hög kvalitet och har således skapat förutsättningar för en kvalitativ och hållbar leverans. Upphandlingen har genomförts med hjälp av kompetens med god och långvarig branschkännedom samt genom en löpande dialog med branschföreträdare. Det har bidragit till relevanta och uppföljningsbara krav. Upphandlingen har genomförts på ett föredömligt sätt för att uppnå det som LOU syftar till, nämligen att via stor konkurrens kunna tilldela uppdraget till det för beställaren bästa anbudet.”
Emelie Stålberg, Micasa Fastigheter i Stockholm AB, för en upphandling av en totalentreprenad med samverkan för upprustning och ombyggnad av en fastighet
“Micasa införde Micasa en ny affärsmodell utifrån dialoger med marknaden, som bygger på samverkan i ett tidigt skede. Projektet prissätts inte utan anbudsgivarna utvärderas på kvalitetskriterier. Efter upphandlingen har Micasa genomfört en analys av resultatet och fortsatt föra dialoger, bland annat kring varför man lämnat eller inte lämnat anbud. Genom detta skapas förutsättningar för att kunna utveckla och anpassa framtida upphandlingarna så att de både svarar mot Micasas behov och att kraven som ställs på leverantörerna är relevanta och rimliga.”
Erika Kers, Luleå kommun, för en upphandling av reparations- och underhållsarbeten inom bygg
”Luleå kommun har genomfört väl förberedda leverantörsdialoger som lett till tydligare underlag, och konkreta förbättringar av det löpande reparations- och underhållsarbetet för kommunens fastigheter. Genom dialogen som genomsyrat upphandlingen, där både leverantörer och beställarorganisation har deltagit, har upphandlaren skapat förutsättningar för en leverans som möter användarnas behov, samtidigt som en god konkurrens skapats. Med en kvalitetsutvärderingsmodell som bland annat premierade organisationsmodell och miljö- och jämställdhetsarbete har man kunnat undvika fokus på priskonkurrens.”
Priset delas ut på Almegas upphandlingsdag den 27:e september.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer