Upphandlingen med Stockholms landsting ett extremt exempel på när offentliga medel missbrukas. Det menar Staffan Furusten, docent på Handelshögskolan och föreståndare för Score, Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor.
– Men principiellt pekar det på ett mer utbrett problem inom offentlig sektor, som att man kanske betalar för sådant som man inte har behov av, säger han till DN.
Han menar att det stora problemet är att regelverket är dåligt anpassat till hur marknaden fungerar, men också det stela regelverket i LOU som gör att upphandlande myndigheter tvingas till administrativt dyra och långsamma inköpsprocesser.
– Det tar mycket resurser att följa regelverket och varje liten enhet kan inte gå igenom en sådan procedur. I stället har man en central avdelning med jurister och ekonomer som sköter alla upphandlingar. Men den ligger långt från verksamheterna och risken är att de inte har kompetens för hur sakerna ska användas i verksamheten, vilket leder till att man kanske betalar för sådant som man inte har behov av, säger Staffan Furusten till DN.
Han får medhåll av forskarkollegor. Men allt är inte LOU:s fel.
– Upphandlingar är ganska svårt. Det är något man måste kunna för att det ska bli bra, men det finns inga regler mot att vara inkompetent, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt och expert på offentlig upphandling till VLT.
Enligt VLT visade en statlig utredning från 2011 att kompetensen i kommuner, landsting och andra myndigheter kring upphandling och inköp allmänt sett är låg samt att upphandlade kontrakt sällan följs upp eller utvärderas.
– Regelverket är mycket komplicerat. Risken att göra misstag är väldigt stor. Just därför öppnar det för den som vill sälja in sin produkt kan smyga in saker därför att det blir svårare att avgöra vad som är rätt, säger Torbjörn Ingvarsson, professor i civilrätt Uppsala till VLT.
Hårda ord från några som inte riktigt är med i matchen?!
Visst finns det inkompetens bland upphandlarkåren. I små kommuner är det inte alltid givet att man ens anställer någon med högskoleutbildning som upphandlare. Även om man har högskoleutbildning är upphandling komplicerat. Nu gällde ju detta Landstinget; där kanske alla är ekonomer och jurister som upphandlar, som sägs i artikeln? Höj kompetensen för upphandlarkåren; kräv högskoleutbildning för att bli upphandlare.