När Halmstad kommun, Halmstads Fastighets AB, HFAB, och Halmstads Energi och Miljö bjöd in till ett nätverksforum för ökad dialog med näringslivet kom över 50 företag.
– Bakgrunden till att vi anordnade träffen var att vi ville öka dialogen samt förståelsen för den offentliga affären. Vi ville skapa en naturlig länk till oss som arbetar med upphandling i Halmstads kommun inklusive bolag. En del var också att presentera vår upphandlingsplan för 2018, säger Ola Sörensson, upphandlingschef i Halmstad kommun, till Upphandling24.
Han hoppas att de utvecklat affären och lyckats förmedla att dialog är en utmärkt metod för kommunen att få bättre kännedom om det som ska upphandlas och om förutsättningarna på marknaden.
Natalie Rapp från Halmstads Energi och Miljö och Frida Wahlin på HFAB stod för planeringen av träffen och de tror att den blev lyckad för att arbetsgruppen la ned tid och ambition för att sprida eventet i flertalet kanaler, men också genom att närvara på en stor leverantörsträff.
De tror att flertalet leverantörer önskar ökad dialog och visar stort intresse för kommunikation och erfarenhetsutbyte kring den offentliga affären
– Att gensvaret blev så bra berodde även på samarbetet vi haft med våra kommunikationsavdelningar som bistod mer arbetat att sprida budskapet om träffen i olika kanaler, säger Natalie Rapp.
– Vi bjöd även med oss övriga aktörer till nätverksträffen, som Visma Tendsign, Skatteverket samt försäkringsförmedlare för att skapa en helhet kring den offentliga affären, fyller Frida Wahlin i.
Vilka erfarenheter drar ni från träffen?
– Det finns ett stort engagemang hos företagare kring ökad dialog men också vilja att stärka sin kunskap om offentlig upphandling. Halmstad tror på fler liknande event i framtiden och hoppas att nätverksträffen öppnat upp nya tankegångar och vägar till framgångsrika upphandlingar, säger Ola Sörensson.
Vilka är de stora fördelarna med ökad leverantörsdialog vid inköp och upphandling?
– Fördelarna är att vi skapar bättre och tydligare underlag och ökar konkurrensen. Förhoppningsvis bidrar det även till att förståelsen för vårt behov ökar och att vi tillsammans kan bidra till att lösa samhällsutmaningar.
Vilka är de stora utmaningarna?
– De stora utmaningarna framöver är att förändra vår kravställning som tydligare ska sikta mot att identifiera nya lösningar. Ytterligare en utmaning är att förenkla för företagen göra affärer med offentlig sektor. Dialogen bidrar även till att missförstånd reds ut och att förståelsen för hur ett ”beställarled” samt kravställning från myndighetens sida genomförs, säger Ola Sörensson
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer