För första gången tar två landsting över ambulansdirigeringen i egen regi. I april i fjol beslutade Landstinget Västmanland att själv sköta denna verksamhet när avtalet med SOS Alarm gick ut den 31 maj i år. Detta görs nu i samarbete med Landstinget i Uppsala län.
Denise Norström, landstingsstyrelsens ordförande, beskriver ambulansdirigeringen som en central samhällsfunktion:
– Genom att ta över den i egen regi får vi en långsiktig och stabil lösning som minskar sårbarheten.
Sjukvårdens larmcentral är en del av akutkliniken och bemannas av sjuksköterskor dygnet runt, året runt. Denise Norström poängterar vikten av att medicinska bedömningar görs av sjuksköterskor och att dirigeringen görs personal med god lokalkännedom.
– Ambulansdirigering i egen regi underlättar också samordning med andra aktörer som primärvården, kommunerna och mobila hembesöksteam, vilket blir allt viktigare i takt med att fler äldre bor kvar länge hemma och vårdas allt kortare tid på sjukhus, säger Per Svedberg, chef ambulansdirigeringen i Västmanland.
Larmcentralerna i Västmanland och Uppsala län arbetar som en enhet. Vid behov kan de avlasta varandra. Tanken är att fler landsting och regioner på sikt ska ha möjlighet att ansluta sig.
När det gäller ambulansdirigering samarbetade Landstinget Västmanland tidigare inom den så kallade Fyrklövern. Medhelp vann uppdraget från oktober 2011, men efter djup oenighet om kostnader och samtalsvolymer sades avtalet upp. Den direktupphandling som genomfördes för ett och ett halvt år vanns av SOS Alarm.
Allmänheten ska precis som tidigare ringa nödnumret 112.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer