Mjölby kommun skrev hösten 2016 två avtal Samhall om tvätt- och städtjänster, dels hos brukare med hemtjänst, dels hos boende på ett äldreboende.
Ett konkurrerande städföretag ansökte om överprövning av avtalen och menade att de borde ha annonserats enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU, så att även andra företag kunnat lämna anbud.
I sin inlaga till förvaltningsrätten skriver kommunen att avsikten aldrig varit att låta avtalen vara alternativ till den ordinarie verksamheten, trots att det fanns en klausul om möjlighet till förlängning efter projekttiden i avtalet med Samhall. Den ströks när överprövningen blev känd. Vad Samhall anser om denna ändring är ännu inte känt.
Kommunen menar att avtalen var tillfälliga lösningar i ”utvecklingsprojekt” eftersom att det rörde sig om projekt som var tidsbegränsat till ett år.
I den dom som fallit i Förvaltningsrätten i Linköping ser rätten inga skäl som är tillräckligt starka för att kommunen skulle kunna frångå kravet på offentlig upphandling.
Kommunen pekar på att projektet, som skulle avslutas i januari 2018, haft som mål att föra över städning och tvätt från undersköterskor för att ge dem mer tid åt vård och omsorg. Men i och med domen har avtalet sagts upp.
Pirjo Ohvo, socialchef i Mjölby, säger till Östgöta Correspondenten att kommunen nu utvärderar verksamheten för att sedan besluta om och hur tvätt- och städtjänsterna ska upphandlas.
Enligt henne fanns två avsikter med det här avtalet. Dels att avlasta vårdpersonalen, dels att skapa en arbetsmarknad för Mjölbybor.
– Det går att ställa krav vid en upphandling, till exempel om att arbete ska ges åt målgruppen personer inom LSS-verksamheten. Men risken är att man får kritik för att det blir för snävt formulerade krav, säger Pirjo Ohvo till tidningen.
Det är dessa möjligheter som nu ska utvärderas innan kommunen beslutar om en eventuell upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer