KD:s riksdagsledamot Caroline Szyber berättar att hon har en väninna som är skolsköterska, som var orolig över att årskullarna hinner bli för gamla då upphandling av vaccin mot livmoderhalscancer fortfarande inte har avgjorts. Eftersom Caroline Szyber är jurist i botten frågade väninnan varför det är så långa rättsprocesser.
En fråga som Caroline Szyber också önskar få svar på. Därför har hon i dag JO-anmält den sega rättsprocessen om vaccinupphandlingen.
2008 fattade Socialstyrelsen beslutet att vaccin mot livmoderscancer ska ingå i barnvaccinationsprogrammet. Från hösten 2010 skulle alla flickor i årskurs fem och sex vaccineras mot livmoderhalscancer. Stockholms läns landsting, som genomfört vaccinupphandlingen åt landets samtliga landsting, valde vaccinet Cervarix från företaget Glaxo Smithkline.
Det konkurrerande företaget Sanofi Pasteur MSD överklagade i mars 2010 till förvaltningsrätten, som först sex månader senare avslog överklagan. Företaget gick då till nästa instans, Kammarrätten i Stockholm, som fortfarande inte har prövat fallet. Under tiden får över 200 000 flickor gå och vänta på besked om när det de kostnadsfritt kan erbjudas vaccinationen.
Caroline Szyber tycker att det är ofattbart att det har gått ett år sedan den förlorande leverantören överklagade och att rättsprocessen fortfarande inte är avslutad.
Att rättsprocessen har tagit lång tid är bekymmersamt ur ett ekonomiskt perspektiv, ur ett administrativt perspektiv och ur ett medicinskt perspektiv, menar Caroline Szyber. Det finns årskullar som riskerar att bli för gamla och därför har en del föräldrar valt att stå för vaccinationskostnaden.
– Det ska finnas överprövarrätt men utdragen rättprocess får inte leda till en klassfråga, säger hon.
Beslutet att välja Cervarix motiverades av Stockholms läns landsting med att det skulle bli billigare för landstingen. Att vaccinera en årskull flickor med Cervarix skulle kosta cirka 31 miljoner kronor, mot 47 miljoner kronor om Gardasil hade använts.
– Upphandlingen skulle ha gett en tydlig prispress men nu fortsätter försäljningen av de höga priserna. Och det finns unga flickor som blir för gamla för att ingå i programmet mot den dödliga sjukdomen.
Caroline Szyber fortsätter:
– Vid en upphandling måste myndigheter självklart ta hänsyn till att det kan bli en rättsprocess men jag inte tycker att det ska behöva ta ett år. Det är bra om det kommer JO-kritik för då tänker alla till kring tidsaspekten.
Nu återstår det att se hur lång tid det tar innan JO kommer med besked.
– Det är lite roligt för JO har också har fått kritik på att de tar lång tid på sig, men när jag ringde sa JO att det skulle ta ”några veckor”, säger Caroline Szyber.
Här finns fler artiklar från Upphandling24 som belyser att det är ett problem med överprövningar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer