För första gången har SKL i samarbete med SKL Kommentus Inköpscentral, SKI, genomfört en upphandling för att kunna erbjuda kommuner billiga bostäder i ett läge då kommunerna behöver bygga snabbt.
240 av landets 290 kommuner med 94 procent av Sveriges befolkning uppger att det saknas bostäder. Bostadsbristen drabbar enskilda, är kostsamt för kommunerna och hämmar Sveriges tillväxt.
– SKL har med oro sett hur många kommuner har fått allt svårare att få till stånd byggande av bostäder för olika befolkningsgrupper. Det finns uppdämda behov av bostäder för äldre, för studerande och för ungdomar i många kommuner, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
För att ge kommunerna praktiskt stöd i det arbetet har SKL därför för första gången genomfört en nationell upphandling för permanenta flerbostadshus som kommuner ska kunna använda från och med 2017.
– Under de senaste årens mottagande av flyktingar har kommunerna tagit ett stort ansvar och funnit kreativa lösningar för byggande och boende. När det nu gäller att skapa en långsiktig lösning på bostadsefterfrågan kommer den här upphandlingen att ge kommunerna ytterligare ett kraftfullt verktyg, säger Lena Micko.
SKI har på uppdrag av SKL och i dialog med ett stort antal leverantörer av bostäder. Upphandlingen syftar till att täcka en del av behovet av nya bostäder och bidra till att stimulera utvecklingen av nya koncept för bostäder, med hög kvalitet, till lägre kostnader och kortade byggtider.
I den första tilldelning som meddelades i januari gavs Hjältevadshus, Bo Klok, NCC och Villa Vida ramavtal, rankade i den ordningen.
Hjältevadshus, som topprankats, ser fram emot att starta produktionen. Bolaget har jobbat med upphandlingen i åtta månader tillsammans med en arkitektfirma och i samarbete med Linnéuniversitetet. I och med att det varit en dialogupphandling har de kommunicerat mycket med SKI under tiden.
I samband med att avtalet träder i kraft kommer Hjältevadshus också att starta det vilande företaget Hultsfredshus och husfabriken i Hultsfred igen. Där har det inte byggts bostäder sedan 2008. Företaget har varit vilande, men får nu alltså nytt liv. Det innebär nya arbetstillfällen till den småländska orten och att viktig kunskap tas tillvara genom företagets nystart.
– I och med att allt kommer att göras klart på fabriksgolvet innebär det att 100-tals människor kommer att vara sysselsatta, säger säger Mikael R Olsson till Barometern.
I den andra delen av upphandlingen som nu är klar och den gäller högre bostadshus som omfattar hus med fyra till sex våningar. I den har Lindbäcks Bygg och NCC tilldelats ramavtal.
Upphandlingen omfattar inte bara typhus utan ett helt byggsystem. Det är därför goda möjligheter att det finns bostäder som passar alla kommuner.
– Vi är mycket nöjda med att kunna erbjuda ramavtal till två mycket kompetenta och välrenommerade företag som kan leverera bostadshus i hela landet. Deras erbjudanden inom detta segment blir ett bra komplement till övriga avtal, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på SKL Kommentus..
Efter en avtalsspärr på tio dagar, om ingen leverantör ansöker om överprövning, kan ramavtal tecknas med i rangordning, Lindbäcks Bygg och NCC. Ramavtalet väntas träda i kraft den 1 april.
– Glädjande nyheter som kommer bra i tid med tanke på vår nya produktionsanläggning som ska vara igång från årsskiftet 17/18, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks bygg.
Efter att ramavtalen för de lägre husen undertecknades den 1 februari har ett stort antal kommuner och bolag anmält intresse. Förhoppningen är att det redan under 2017 ska kunna finnas färdiga hus någonstans i landet. I den första delen av upphandlingen, som omfattade hus på två till fyra våningar, slöts ramavtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus, Bo Klok, NCC och Villa Vida.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer