Trots att snart tre år gått sedan den nationella upphandlingsstrategin lanserades har inte användandet av livscykelanalyser, LCA, för att kunna jämföra produkters klimatutsläpp slagit igenom.
I de få fall det förekommer sker det genom frivilliga marknadsmässiga initiativ av organisationer som inser betydelsen av effektiva klimatåtgärder i sin upphandlingsverksamhet.
Detta konstaterar IVL Svenska Miljöinstitutet som i samarbete med SKL tagit fram en rapport som beskriver förutsättningar för att införa ett livscykelperspektiv i den offentliga upphandlingen i Sverige.
– Livscykelperspektivet är viktigt för en effektiv upphandling eftersom det ger en helhetsbild av produkters miljöpåverkan och möjligheten att skapa cirkulära materialflöden, säger rapportförfattaren Sven-Olof Ryding.
Rapportens förordar en breddning av konceptet effektiv upphandling till att omfatta tre sammanhängande utgångspunkter – LCA-underlag, drivande miljökrav och incitamentsavtal.
– Alla tycks vara överens om att miljöanpassad offentlig upphandling är ett kraftfullt verktyg för att styra samhället mot en långsiktigt hållbar konsumtion och produktion, ändå omnämns inte offentlig upphandling i underlag om lämpliga styrmedel till regeringens långsiktiga klimatpolitiska ramverk, säger Sven-Olof Ryding.
Rapporten tar avstamp i ett stort antal olika bakgrundsförutsättningar – hur den miljöanpassade offentliga upphandlingen utvecklats sedan snart 25 år, lagstiftning inom området, förekomsten av olika former av upphandlingsstöd från olika aktörer på marknaden, de trender som pågår nationellt och internationellt inom området samt goda exempel på framgångsrika upphandlingar i kommuner.
Den beskriver också vilka förutsättningar som måste gälla för att man ska kunna jämföra olika produkters klimatprestanda. För att myndigheterna ska kunna beakta miljöhänsyn och livscykelperspektivet på ett effektivt sätt måste data om LCA vara lättillgängligt och arbetet vara enkelt att följa upp.
– Det har blivit allt vanligare att företag kommunicerar om sina produkters klimatpåverkan i marknadsföring men det är sällan företagen visar de bakomliggande beräkningarna. Att det finns krav som marknadens aktörer måste hålla sig till och som ger transparent och jämförbar information om produkters och tjänsters miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv är viktigt, annars undergrävs tilltron till hela systemet, säger Sven-Olof Ryding.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer