Construction Management, CM, är en effektiv genomförandeform för projekt som byggs på delad entreprenad. Med CM bygger beställaren i egen regi, men kan få hjälp av ett CM-företag som stärker byggherrens egen projektavdelning med expertkompetens och stöttar organisationen genom hela byggprocessen.
Tack vare att delprojekten handlas upp av en oberoende part, i stället för av exempelvis en totalentreprenör, kan både pris och kvalitet konkurrens-utsättas. Detta skapar goda förutsättningar för ett effektivt, hållbart och långsiktigt byggande.
Byggmarknaden domineras i dag av tre stora aktörer, vilket innebär en påtaglig konkurrensbegränsning vid upphandlingar av större projekt, då byggherrarna ofta ställer mycket stora omsättningskrav på de kandiderande byggbolagen.
En av grundpelarna i LOU är att värna om skattekronorna, genom att alltid utföra upphandlingar på det sätt som bäst främjar samhällsnyttan.
Med CM som genomförandeform kan kontrakt enkelt fördelas mellan flera olika aktörer för att effektivisera upphandlingen. På så sätt får även mindre entreprenörer möjlighet att lämna anbud, vilket i sin tur innebär ökad konkurrens.
Risken för överprövningar behöver beaktas vid alla typer av upphandlingar, då det är av största vikt att projektets framdrift kan säkras.
Just i Sverige är vi ”bäst i EU-klassen” på att överpröva upphandlingar, varav många kan antas vara rena ”okynnes-överprövningar”, som sällan får konsekvenser för ”överprövarna”. I en jämförelse mellan olika länder i EU låg Sverige i topp med 3 038 överprövningar 2013 jämfört med till exempel Storbritannien som under samma år hade endast 13 överprövningar. (Källa: Upphandlingsmyndigheten)
I ett CM-projekt är det inte ovanligt att delentreprenaderna handlas upp sekventiellt och det blir då mycket viktigt att säkra projektets framdrift. En överprövning av en delentreprenad kan helt i onödan försena ett projekt och få konsekvenser för såväl projektets framdrift som för samhällsnyttan. Självklart måste felaktiga förfrågningsunderlag eller förutsättningar justeras, men det måste gå att hantera och säkerställa ett projekts framdrift utan att riskera förseningar.
Utgångspunkten är att offentliga beställare inte ska välja bort ett projektgenomförande med CM och upphandling på delad entreprenad. Konkurrensen mellan olika genomförandeformer måste vara på lika villkor.
Under CM-bolagens seminarium på Business Arena i Stockholm den 20 september presenterade Johan Berg, Forsen, sina bästa råd vid upphandling av CM-projekt med LOU. Här är några exempel:
- Gör en upphandlingsstrategi där du matchar beställarens mål och krav mot olika genomförandeformers för- och nackdelar.
- Dela upp projektet i delentreprenader under projekteringsskedet. Uppdelningen ska ge konkurrens i alla viktiga upphandlingar och dessutom vara praktisk, samt förenkla samordning och ledning.
- Det går bra att blanda olika entreprenadformer i ett CM-projekt – välj mellan totalentreprenad och utförandeentreprenader beroende på vilket som passar bäst för projektet.
- Se till så att projektmålen delas av samtliga projektdeltagare, såväl konsulter som delentreprenörer.
- LOU-projektens särskilda problem är risken för överprövningar. Se till att anbuden enkelt och entydigt går att utvärdera och att det finns tid till att hantera ett eventuellt överklagande.
Stefan Dahlgren
Ordförande för CM-bolagen
Fråga till författaren som även kopplar till exemplen från Johan Berg:
Skall upphandlingarna av delentreprenaderna ske i eget namn eller skall de ske med kommunen som upphandlande juridisk person?
Frågan ställs då en situation där CM-bolaget genomför upphandlingarna i eget namn, och ej självt genomför några byggnationsarbeten, ej omfattas av undantaget från förbudet om mäkleri angående tjänster. Se Konkurrensverkets och Upphandlingsmyndighetens rapport 2017:1, Mellanhänder i offentlig upphandling s.46.
Om CM-bolaget själv uppträder som en generalentreprenör genom att själv utföra byggarbeten så kan det dock klassas som en generalentreprenad och då blir undantaget tillämpligt.
Om CM-bolaget ej självt uppträder som en generalentreprenör så ser jag personligen inte hur ett sådant upplägg kan vara förenligt med LOU.
Svaret på din fråga är enkelt.
Det är alltid byggherren som står som beställare i alla upphandlingar.
CM- bolaget är en inhyrd resurs, en inhyrd “byggavdelning” som stöttar byggherren i projektgenomförandet.
Med detta som utgångspunkt agerar inte ett CM bolag som en mellanhand vilket innebär att samtliga delentreprenader upphandlas enligt LOU och därmed uppstår frågan kring att säkra framdriften för att undvika onödiga stopp och fördröjningar vid ev. överprövningar.
Jag förstår inte vad som utmärker ett CM-projekt. För mig låter det som delad upphandling och delad entreprenad där beställaren har ett upphandlingsstöd samt entreprenadstöd i dessa faser genom tex en extern byggledare/entreprenadstöd i genomförandefasen samt någon form av juridikstöd under upphandlingarna. Dvs hur konventionellt som helst? Kvalificerade tjänster är alltid välkommet vilket är speciellt viktigt i en delat projekt med tanke på tex den komplexa samordningen och risken för att en fallerad upphandling skjuter hela projektet 1 år framåt i tid.
Hej Johan
Det som utmärker ett CM projekt är att Byggherren genomför sitt projekt i “egen regi” och kan hyra in en egen byggavdelning genom ett CM företag.
Förutom byggledning kan CM företaget även erbjuda stöd i alla delar i en genomförandeprocess som projekteringsledning, kalkylering, projektledning mm.
I ett CM projekt finns inte någon totalentreprenör utan det är Byggherren som styr sitt projekt.
Mer information finns på vår hemsida http://www.cm-bolagen.se
Den 23/11 genomförs en utbildning i CM genom BFAB.