Våren 2016 tecknade Östersundshem avtal med ett byggföretag om att uppföra 100 Attefallshus med en option på ytterligare 50 hus. Det totala värdet uppgick till 80,5 miljoner kronor.
Men någon annonsering gjordes aldrig, med hänvisning till synnerligen brådska enligt 4 kap. 5 § 3 LOU. Detta eftersom det kommit så många flyktingar hösten 2015 som snabbt behövde tak över huvudet.
Otillåten direktupphandling hävdade Konkurrensverket och krävde böter.
Nu har Förvaltningsrätten i Härnösand dömt Östersundshem att betala en upphandlingsskadeavgift på två miljoner kronor.
Domstolen anser inte att det var absolut nödvändigt för Östersundshem att överhuvudtaget köpa Attefallshusen och ifrågasätter också avtalets omfattning och utformningen av optionen.
“Om upphandlande myndigheter tilläts direktupphandla offentliga kontrakt med hänvisning till synnerlig brådska under sådana omständigheter skulle det innebära att tidigare kända behov av ett visst avtalsföremål kan undandras konkurrensutsättning genom att upphandlas med andra i och för sig brådskande avtalsföremål. En sådan tolkning av undantaget for synnerlig brådska är inte restriktiv”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.
Konkurrensverket begärde att det skulle utdömas fem miljoner kronor i böter.
Förvaltningsrätten sänkte alltså upphandlingsskadeavgiften till två miljoner kronor bland annat eftersom det inte rör sig om ett upprepad förfarande. Dessutom hade Östersundshem gjort en viss undersökning av marknaden genom att vända sig till tre leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer