Hur ska Konkurrensverket kombinera sin övervakande roll med att ge råd till upphandlare?
Går det att övervaka och samtidigt ge goda råd i samma typ av frågor? Kammarkollegiets upphandlingsstöd ger idag konkreta och ganska detaljerade råd i sina vägledningar, om till exempel direktupphandlingar. De svarar också på frågor om upphandling per telefon. Ska Konkurrensverket granska direktupphandlingar som har gjorts efter att följt råd upphandlingsstödets vägledningar?
Av reaktionerna på denna artikel att döma är det många som tror att det är svårt att kombinera en övervakande och rådgivande roll. Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom menar att det går och hänvisar till Skatteverket.
Vad ska de extra 35 miljonerna användas till?
Regeringen delar idag ut 40 miljoner kronor per år upphandlingsstödjande verksamheter fördelat på Kammarkollegiet, Vinnova, Miljöstyrningsrådet och Konkurrensverket. Från den 1 januari 2015 höjs beloppet till 75 miljoner. Vad ska de extra 35 miljoneran användas till? Får stödet nya uppgifter? Eller är resurserna så bristfälliga idag att beloppet i det närmaste behöver fördubblas. Från Anders Josephson, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, får vi bara svaret att ”Regeringen återkommer med närmare information när det har beretts klart inom Regeringskansliet”.
Kan Konkurrensverket driva på miljöarbetet i offentlig upphandling?
Tanken med Miljöstyrningsrådets kriterier är att upphandlare enkelt ska kunna få tillgång till miljökrav av spjutspetskaraktär som driver utvecklingen framåt. Konkurrensverket är en mycket försiktigare myndighet. Kommer de framåtblickande kraven vara tillräckligt säkra för att Konkurrensverket ska våga stå bakom dem?
Överlever Miljöstyrningsrådet?
Miljöstyrningsrådet är ett aktiebolag som ägs av miljödepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Vad händer nu? Kommer Miljöstyrningsrådet att läggas ned? Får det behålla hela eller delar av sitt bidrag från staten? Anders Josephson, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, säger bara ”Regeringen återkommer i den frågan”. Det troliga svaret är att Miljöstyrningsrådet läggs ned.
Vad händer med personalen på Kammarkollegiet, Miljöstyrningsrådet och Vinnova?
De erbjuds säkert motsvarande arbete i den nya organisationen hos Konkurrensverket, men vill de byta arbetsgivare? Växla över från ett företag som Miljöstyrningsrådet till en statlig myndighet. Osäkerheten är förstås stor, men enligt mina underhandskontakter finns det inget stort motstånd mot att flytta till Konkurrensverket.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer