Det lyfts fram som viktiga förändringar för offentlig upphandling i en ny forskningsrapport som Konkurrensverket initierat.
De finländska forskarna Janne Tukiainen och Kirsi-Maria Halonen ser ett generellt behov av att förenkla processen för anbudsgivare och pekar bland annat på branschanpassade upphandlingar som en väg för att locka till fler anbud.
Studien pekar bland annat på ett samband mellan i vilken omfattningen en upphandling har annonserats och möjligheten att öka antalet anbud.
”Baserat på detta resultat bör ett större fokus på att marknadsföra enskilda upphandlingar till en bredare publik bidra till att fler leverantörer lämnar anbud. Dessutom pekar denna studie på att upphandlande myndigheter i större utsträckning borde kommunicera resultaten från upphandlingen med övriga anbudsgivare då detta verkar leda till minskade överprövningar.”, skriver forskarna.
Mer leverantörsanpassade processer nämns som en väg för att öka intresset att lämna anbud. Forskarna pekar på att många presumtiva leverantörer avstår från att delta i upphandlingar eftersom arbetsinsatsen upplevs som för omfattande.
En åtgärd kan vara att tydligare anpassa en upphandling efter branschförhållanden. Forskningsrapporten ser exempelvis ett mönster hur ”bästa förhållandet mellan pris och kvalitet” som utvärderingskriterium påverkar anbudsvolymerna olika mellan olika branscher med få anbud i byggsektorn och förhållandevis många vid konsultupphandlingar.
”Den viktigaste lärdomen från detta är att branschanpassade upphandlingar kan öka antalet anbudsgivare. Därför är marknadskunskap, förståelse för de specifika egenskaperna hos dessa och en tidig kommunikation med marknadens aktörer viktiga för att få till stånd en ökad konkurrens.”, framhåller forskarna.
Med rapporten vill Konkurrensverket öka incitamenten för att delta i offentliga upphandlingar. Generaldirektör Rikard Jermsten hänvisar i ett förord till rapporten att det genomsnittliga antalet anbud per upphandling har sjunkit stadigt sedan 2012, men att det nu finns tecken på ett trendbrott.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer