-Vi har på olika sätt försökt lyfta fram att vi jubilerar – både på avropa.se och i andra kanaler. Det är många hos oss och hos avropande myndigheter som varit med från starten och jubileet har gett oss en möjlighet att summera och reflektera över allt som hänt sedan vi bildades för tio år sedan, säger Anna Clara Törnvall Wittgren, som varit chef för Statens inköpscentral sedan 2018.
Med åren har Statens inköpscentral växt till förvaltning av omkring 2400 ramavtal, som 2020 omsatte 13,9 miljarder kronor.
Samordningen av statliga ramavtal – som även är öppna för kommuner och regioner inom it och telekom – var en lösning för att minska kostnaderna för upphandling och skapa förutsättningar för bättre avtal.
Föregångaren Statens inköpssamordning bildades 1998 och då som en del av Kammarkollegiet. Sedan följde nya myndighetstillhörigheter – först Statskontoret och sedan Ekonomistyrningsverket – innan Kammarkollegiet blev hemvinst igen 2011 för att då ansvara för statlig ramavtalsupphandling i sin helhet istället för som tidigare koordinering av elva myndigheters arbete.
Anna Clara Törnvall Wittgren tycker att nuvarande organisation och arbetssätt fungerar väl.
-Man ska alltid ta sig tid att reflektera över vad som fungerar och vad som kan bli bättre i en verksamhet. Det gör vi kontinuerligt men i grunden har vi en stabil och välfungerande organisation, med tydliga roller och ansvar, som jag ser har fungerat väldigt bra utifrån vårt uppdrag.
-Sedan är ju upphandlingsområdet ett område i ständig förändring och utveckling – precis som behoven i offentlig sektor och våra olika leverantörsmarknader – och det måste vi hålla oss uppdaterade på och svara upp mot.
Hon tillägger att bra, användarvänliga ramavtal som efterfrågas av statliga myndigheter, regioner och kommuner är det övergripande målet.
-Det får vi genom att vidareutveckla ramavtalsmodellen och kravställningen i våra upphandlingar, ge ett bra stöd vid avrop och arbeta aktivt med uppföljningen av och kontakten med våra ramavtalsleverantörer. En ökad digitalisering och mer automatiserad informationsinhämtning tror vi kommer vara en stor del i att åstadkomma det framåt.
Hur tror du att Statens inköpscentral kommer att se ut om tio år?
-En kompetensintensiv verksamhet som fokuserar sin tid på det strategiska arbetet – marknadskunskap, kundkännedom, rättsutveckling – och på att utveckla kravställning i upphandling, följa upp avtalen mot leverantörerna och ge ett bra stöd till avropande myndigheter
-Likt idag, alltså, men där den snabba tekniska utvecklingen nog gett helt andra förutsättningar för informationsinhämtning och -sammanställning och en automatisering av stora delar av processerna. Naturligtvis internt men även externt mot avropande myndigheter i avropsprocessen och ramavtalsleverantörer i upphandling och uppföljning. Mer tid för det värdeskapande arbete, alltså, både hos Statens inköpscentral och hos avropande myndigheter och leverantörer.
På avropa.se finns en särskild jubileumssida med information om Statens inköpscentral och intervjuer som beskriver verksamheten ur olika perspektiv. Uppgifterna i denna artikel om statens historik på ramavtalsområdet har hämtats därifrån.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer