I sin revisionsrapport (pdf) i samband med årsredovisningen från Statens Jordbruksverk har Riksrevisionen granskat rutiner för bisysslor och rutiner för inköp och upphandling.
Riksrevisionen konstaterar i sin rapport att det är viktigt att i god tid analysera resursbehov och planera inköp för att kunna genomföra korrekta upphandlingar och sluta avtal med leverantörer. De såg att Jordbruksverket har en central inköpssamordning som förutom gemensamma rutiner för att anmäla större inköp även omfattar upphandlingssystem och avtalsdatabas.
Det upptäcktes brister inom divisionen för Distriktsveterinärerna. Divisionen saknade vid tiden för granskningen avtal på flera stora inköpsområden och tillämpade avtal där avtalstiden löpt ut. Beloppen för dessa inköp översteg dessutom i flera fall beloppsgränsen för direktupphandling enligt LOU.
“Riksrevisionen rekommenderar Jordbruksverket att snarast genomföra upphandlingar och sluta avtal inom de områden där större inköp görs på divisionen för Distriktsveterinärerna. Det är också viktigt att kontinuerlig uppföljning görs av att samtliga divisioner inom myndigheten har en god intern kontroll och följer rutiner för inköp och upphandling. Riksrevisionen har fått information om att myndigheten under hösten 2016 har påbörjat arbetet med att vidta åtgärder men vill understryka att arbetet bör ske skyndsamt”, står det i revisionsrapporten.
Dessutom har Riksrevisonen särskilt granskat bisysslor på divisionen för Distriktsveterinärerna. Detta baserat på Riksrevisionens riskanalys där de bedömt att det finns risk för arbetshindrande eller konkurrensbisysslor.
Granskningen visade på 56 bisysslor varav 29 bisysslor där det inte kan uteslutas att de är inom den anställdes verksamhetsområde.
Enligt de svar som mottagits från Distriktsveterinärerna angående hantering av bisysslor ska en anställd som har bisyssla anmäla detta på särskild blankett, en bedömning ska göras och materialet förvaras i respektive anställds personalakt på huvudkontoret.
När Riksrevisionen begärde att få en samlad förteckning över anmälda bisysslor fanns ingen sådan. Revisionen konstaterar att en genomgång av samtliga personalakter visade sig vara en tidskrävande process.
Divisionen svarade efter genomgång att två anmälda bisysslor funnits dokumenterade på huvudkontoret. Vid anmälan hade rätt blankett använts men det saknades en tydlig motivering till varför bisysslorna bedömts som tillåtna.
– Naturligtvis var det en brist att inte kunna redovisa alla uppgifter vid en revision och det är något vi ska rätta till. Men jag vill poängtera att ingen anställd har brutit mot våra interna regler, säger Peter Svensson, chef för Distriktsveterinärerna till Jordbruksaktuellt.
“Det faktum att endast två av 56 stycken bisysslor har anmälts enligt rutinen betraktar Riksrevisionen som bristfälligt. Flera av de bisysslor som divisionens anställda har är dessutom inom samma verksamhetsområde som arbetstagarens tjänsteutövning på Distriktsveterinärerna. Enligt Jordbruksverkets interna dokument om bisysslor ska den typen av bisyssla normalt betraktas som otillåten. Det är viktigt att samtliga bisysslor anmäls för att myndigheten ska kunna bedöma lämpligheten enligt gällande regelverk”, står det i revisionsrapporten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer