Uppsala kommun var enligt egna uppgifter först i kommunsektorn med att använda den nya lagstiftningen när Ersta diakoni i somras tilldelades driften av Ferlin vård- och omsorgsboende.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna samordnar och finansierar nu ansökningar om överprövning från fyra medlemsföretag som till skillnad från idéburna organisationer inte kunde konkurrera om Uppsalaavtalet.
Bolagen – här med exemplet Attendo Sverige – yrkar att Förvaltningsrätten i Uppsala fattar beslut om att upphandlingen ska göras om.
– Det här är en viktig principiell fråga som inte bara handlar om ett enskilt boende i Uppsala, säger Antje Dedering, förbundsdirektör för Vårdföretagarna, som huvudskäl för organisationens engagemang i rättsprocessen.
Hon tillägger:
– Det handlar om alla våra branscher och den samhällsnytta företagen kan skapa – om politiken ger utrymme för det. När bara vissa aktörer får vara med och tävla om ett avtal begränsas invånarnas möjlighet att få ut mesta möjliga vård och omsorg av god kvalitet för varje skattekrona. Det innebär också en begränsning av mångfalden av alternativ för invånarna.
Sedan 1 januari 2023 finns en möjlighet att reservera deltagandet i vissa upphandlingar för idéburna organisationer.
Men Vårdföretagarna menar att Uppsala kommun inte haft sakliga skäl för en sådan modell och att den därmed strider mot EU-rätten.
I en särskild skrivelse till samtliga kommuner och regioner riktar Vårdföretagarna en uppmaning att beslut om reserverade kontrakt behöver bygga på en gedigen rättslig analys för att säkerställa att en reservation är tillåten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer