Den kritiken riktar Fondbolagens förening, som nu kraftsamlar för att avvärja en lösning som statliga utredare undersöker med upphandling av fonder i stället för nuvarande fondtorg.
Branschorganisationen pekar i stället på att de åtgärder som beslutats som skydd mot oseriösa aktörer börjar ge resultat. Det handlar bland annat om skärpta regler för marknadsföring och försäljningsprovisioner.
”Vi vädjar till riksdagens pensionsgrupp att ta initiativ till en noggrann analys av effekterna av de redan genomförda förändringarna, innan man kastar sig in i eventuella nya reformer av premiepensionen”, skriver Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens förening, i ett inlägg på DI Debatt.
Från statligt håll har tankarna på en upphandlingsmodell fått näring av framgångarna med att pressa fondavgifterna inom tjänstepensionen ITP.
Collectum har på uppdrag av sina ägare Svenskt Näringsliv och PTK genomfört upphandlingar av ITP sedan 2007.
Men enligt Fondbolagens förening finns tydliga nackdelar med att upphandla premiepensionsfonder med minskad konkurrens och tvångsförflyttning av spararnas kapital
”Men framför allt begränsar upphandling spararnas valfrihet och tar ifrån dem makten över sitt pensionskapital, utan att det ger motsvarande fördelar. Spararnas gjorda val överprövas, med valtrötthet som direkt följd”, menar Fredrik Nordström
Premiepensionen som en del av pensionssystemet har funnit i 20 år med ett ackumulerat sparande på 1 100 miljarder kronor. Den genomsnittliga avkastningen har varit hög – omkring sju procent per år.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer