Almegas bedömer att förändringarna – med bland annat en rejäl omarbetning av LOU:s kapitel 19 – kommer att få stor påverkan på offentlig upphandling.
-Hela 52 procent av de annonserade upphandlingar som genomfördes i Sverige år 2020 låg under EU:s beloppsmässiga tröskelvärden. Till detta kommer alla direktupphandlingar, det vill säga upphandlingar som inte annonseras, och som också omfattas av de nya upphandlingsreglerna, säger Almegas upphandlingsexpert Ulrica Dyrke i en text på organisationens webbplats.
Företagarnas expert Magnus Johansson passar på att ge tips till leverantörer som anpassning till de nya regler som börjar gälla i morgon.
-Bevaka hur exempelvis just din kommun kommer att agera, och visa ditt intresse för att leverera via direktupphandling, säger han i en text på Företagarnas webbplats.
På arbetsgivarsidan har också Svenskt näringslivs expert Ellen Hausel Heldahl publicerat en orientering om förändringarna.
Upphandlingsmyndigheten redogör på sin webbplats för nyheterna och presenterade även dem vid ett webbinarium förra veckan.
Konkurrensverket lyfter i en text fram syftet med lagändringarna i form av ökad flexibilitet för upphandlande myndigheter.
Addas bolagsjurist Anna Larsson har skrivit ett blogginlägg (publicerat strax innan riksdagsbeslutet i höstas) om ”förenklade LOU”.
I texter på inköpsrådet.se har Upphandlingsmyndighetens jurist Mattias Ljungkvist kommenterat ”heta delar” bland nyheterna.
Magnus Nilsson lyfter fram behovet av att uppdatera mallar, advokat Viktor Robertson (Kahn Pedersen) ger tips till upphandlare och från Ramberg advokater analyseras nyheterna av Johan Stern och Björn Bergström.
En rad advokatbyråer har också publicerat material på sina respektive webbplatser – bland dem Cirio, Delphi, Glimstedt, Lindahl, Wistrand och Wåhlin.
Mer om beslutsprocessen och nya lagtexten går att ta del av via regeringens webbplats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer