Samtliga landsting och regioner arbetar nu gemensamt för att nå ett oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården till senast den 1 januari 2019. Projektet har ett starkt stöd av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och deras politiska ledningar. Arbetet syftar framför allt till att skapa trygghet för patienterna.
Trots försök genom åren att minska inhyrningen av personal har den i stället ökat och omfattar nu alltfler personalkategorier. Stora pensionsavgångar, ökat vårdbehov, bekymmersam arbetsmiljö och att det inom bemanningsföretag lovas högre löner tros vara några orsaker till hyrpersonal.
Projektet ska utreda, analysera och föreslå åtgärder som behöver vidtas inom flera områden, såsom kompetensförsörjning, utbildning, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling, för att uppnå oberoende av all inhyrd personal.
Nu visar SKL:s bemanningstrend (pdf) att kostnaderna för första kvartalet är uppe i 1,1 miljarder kronor och att endast fyra landsting lyckats minska kostnaderna.
– Det har bara gått några månader sedan landstingen och regionerna gemensamt beslutat att bli oberoende av hyrpersonal, så vi ser inte några tydliga effekter än, säger Hans Karlsson, chef, avdelningen för vård och omsorg.
Ett av de fyra landsting eller regioner som minskat sina kostnader är Region Skåne. SKL:s rapport visar att kostnaden för inhyrd personal i Region Skåne är cirka två procent av den totala personalkostnaden och det är näst minst i Sverige. Minst är den i Östergötland. Blekinge och Kalmar är de övriga två landsting som lyckats minska sina kostnader.
– Region Skåne har under en längre tid fokuserat på att bli oberoende av hyrpersonal. Målet är en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare. Det gynnar arbetsmiljön för alla, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.
Bland åtgärderna finns den satsning på fast anställda läkare som gjorts inom Psykiatri Skåne under 2016 som innebär att verksamheten nu klarar sig helt utan inhyrda läkare. På Sus pågår arbetet med att minska beroendet av hyrsköterskor. En framgångsrik lösning har varit det resursteam som fungerar som internt bemanningsföretag.
Även på andra håll har utvecklingen inom psykiatriområdet gått åt det håll som satts upp som mål. Landstingen och regionerna har sedan 2015 arbetat med att minska beroendet av psykiatriläkare. Där har kostnaderna minskat i åtta landsting och gått ned med en procent i landet.
– Det är visserligen en blygsam siffra men den visar ändå att det är möjligt att minska beroendet av hyrpersonal, säger Hans Karlsson.
Samtliga landsting och regioner arbetar nu intensivt med både kort- och långsiktiga åtgärder inom arbetsmiljö, kompetensförsörjning och nya arbetssätt. Varje landsting och region bestämmer utifrån sina förutsättningar vilka åtgärder som är viktigast för att lyckas. Förbättrad handledning, ändamålsenlig teknik, god kompetensutveckling och nya karriärvägar är några exempel på åtgärder.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer