Konkurrensverket lämnade 2013 in sin stämningsansökan mot företagen Aleris, Capio S:t Görans Sjukhus och Hjärtkärlgruppen till Stockholms tingsrätt för misstänkt volymdelning. Anledningen var att företagen, enligt verket, haft otillåtna samarbeten i samband med en upphandling som Stockholms Läns landsting gjorde av klinisk fysiologi värd cirka 211 miljoner kronor.
Stockholms tingsrätt gick på Konkurrensverkets linje sedan rätten ansett att företagen avslöjat för varandra – och kommit överens om – vilka anbudsobjekt de skulle lämna anbud på. Verket pekade på skriftliga samarbetsavtal som företagen upprättat som bevisar på otillåtet samarbete. Enligt verkets utredning handlar det om
Alla företag överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen som i sin dom (pdf) gör en annan bedömning än Stockholms tingsrätt och friar vårdföretagen. De hittar inget prisdrivande och skriver bland annat att: “Prisnivåerna i Aleris och medparters anbud kan som sådana alltså inte läggas till grund för slutsatsen att de påtalade avtalen och förfarandena hämmade konkurrensen. Den utredning som Konkurrensverket i övrigt åberopat i denna del, som för övrigt är tämligen knapphändig, visar inte heller att det skulle förhålla sig på det sättet. Det är snarare så att det av företagens bevisning framgår att det inte blev någon konkurrens- begränsande effekt över huvud taget. Vid dessa förhållanden har Konkurrensverket, mot Aleris och medparters bestridande, inte visat att avtalen och samarbetet haft till resultat att konkurrensen begränsades”.
Företagen tilldöms även ersättningar på nära 20 miljoner kronor, i huvudsak för ombudsarvode.
– Vi välkomnar att domstolen nu slutligt slår fast att Aleris agerade helt lagligt och korrekt. Även om vi hela tiden varit förvissade om att vi handlat rätt så har detta varit en påfrestande juridisk process. Det känns därför skönt att vi nu kan lägga detta bakom oss, säger Karin Kaloczy, vd på Aleris Sjukvård.
Capio S:t Görans Sjukhus anser att de, för att kunna lämna ett konkurrenskraftigt och separat anbud i full konkurrens och med god tillgänglighet för sina patienter, tecknade de ett underleverantörsavtal med Aleris. De anser att avtalet med Aleris redovisades helt öppet i upphandlingen och godkändes av SLL i samband med tilldelningen av uppdraget. Detta avtal förlängdes sedan av SLL i november 2012 till juni 2014.
– Vi ingick detta avtal med patienternas bästa för ögonen, och med övertygelsen om att avtalet var i enlighet med gällande lagar och regler. Nu har rätten avslagit Konkurrensverkets yrkande om konkurrensskadeavgift. Vi tycker naturligtvis att det är positivt att denna frågeställning nu blivit avgjord, säger Sofia Palmquist, vd för Capio S:t Görans Sjukhus.
Konkurrensverket:
– Jag kan konstatera att Patent- och marknadsöverdomstolen inte delar tingsrättens uppfattning att samarbetsavtalen mellan vårdföretagen syftade till att begränsa konkurrensen, säger Karin Lunning, tf. generaldirektör för Konkurrensverket.
Domen från Patent- och marknadsöverdomstolen går inte att överklaga.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer