Både Astar och Hermods har lämnat in felaktiga uppgifter till Malmö stad om om vilka lärare som undervisat deltagarna i SFI. Att två utbildningsleverantörer nu redovisar felaktigheter, är allvarligt, enligt Malmö stadsförvaltningsdirektör.
–Detta är självklart väldigt allvarligt, särskilt om det är satt i system, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirektör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Inför kommande upphandling av SFI-utbildning initierade direktören en åtgärdsplan som innehåller en översyn av organisationen för att samordna och förstärka tillsyn och uppföljning av upphandlad verksamhet.
Men nu får fusket mer långtgående konsekvenser. Nuvarande avtal med privata aktörer inom SFI i Malmö löper ut den 31 juli i år. Planeringen av upphandling för perioden från och med den 1 augusti har påbörjats, men gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott har nu beslutat att avbryta planeringen.
I stället för att handla upp undervisning för den nya perioden ska behovet av SFI i högre utsträckning än hittills att tillgodoses av den kommunala vuxenutbildningen. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har också kontaktat folkhögskolor med SFI-undervisning för att undersöka om de kan erbjuda fler undervisningsplatser från och med den 1 augusti.
– Jag är i grunden positiv till att det finns privata alternativ inom SFI. Men det viktigaste är att alla deltagare får SFI av hög kvalitet. Jag kan i dagsläget inte garantera att de avslöjanden om fusk som har framkommit inte skulle återupprepas och därför väljer vi att inte initiera en ny upphandling, säger Bassem Nasr (MP), vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Bakom beslutet om den nya inriktningen för SFI ligger, enligt Malmö stad “det medvetna fusk” som uppdagats i de privata företagen Astars och Hermods redovisning till Malmö stad. Båda företagen har redovisat felaktiga uppgifter vad avser lärartäthet och lärarbehörighet. Vidden av fusket har ännu inte klarlagts. Bedömning av fortsatta åtgärder pågår.
– Här går elever som drömmer om att arbeta på restaurang eller som elektriker och behöver språket för att förverkliga detta. Och de blir i stället cyniskt behandlade av företagen med undervisning som inte lever upp till våra krav. Vi har ett ansvar för eleverna och tar därför tillbaka en del av SFI-undervisningen. Jag kräver också full redovisning av företagen, säger Juan Espitia (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Men beslutet får kritik från både Moderaterna och Vänsterpartiet som anser att problemet i första hand är en dåligt skött upphandling. De anser att det är märkligt att fusket inte har upptäckts i Malmö stads egna kontroller.
– Som man bäddar får man ligga, säger vänsterpartisten Martina Skrak till Sydsvenskan.
Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) är inne på samma spår:
– Felet är att Malmö stad är dåligt på upphandlingar, säger han, också till Sydsvenskan.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer