I avgörandet (målnummer 4660-18) pekar förvaltningsrätten i Växjö på att delar av upphandlingsförfarandet inte varit förenliga med LOU:s grundläggande principer om öppenhet och likvärdighet.
Söderberg & Partners antogs som leverantör av Växjö kommun genom tilldelningsbeslut förra hösten, men konkurrerande Willis ansökte om överprövning med hänvisning till att det inte gått att se hur kompetens inom kundteamen utvärderats som grund för poängbedömning.
Förvaltningsrätten håller med om att den av Växjö kommun valda modellen – med betygsskalan 0-100 – öppnar för godtycklighet.
Domstolens slutsats är att utvärderingskriterierna i kundteamsdelen lämnar ”ett stort utrymme för skönsmässiga bedömningar och torde i praktiken ge den upphandlande myndigheten en närmast obegränsad valfrihet vid anbudsutvärderingen”.
Enligt förvaltningsrätten saknade förfrågningsunderlaget tydlighet och förutsägbarhet på ett sätt som gör det svårt att bilda sig en uppfattning om vad som efterfrågas och premieras av den upphandlade myndigheten.
Med hänvisning till att grundläggande principer om öppenhet och likvärdighet inte följts – och att det kan ha orsakat Willis ekonomisk skada – måste upphandlingen nu göras om.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer