Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

”Gör att arbetsrättsliga krav inte behövs”

DebattOm vi tar bort den osunda konkurrensen och ser till att utföraren får vettigt betalt kommer den inte att behöva sänka lönerna. Då försvinner behovet av att ställa arbetsrättsliga villkor, skriver Gustav Knopp.

| 2018-02-21
Gustav Knopp.

En av de första upphandlingarna jag gjorde var av låssmeder åt ett fastighetsbolag. Tidigare hade avtalet upphandlats utan annonsering men i takt med att upphandlingsavdelningen hann med mer så kunde fler avtal upphandlas ”på riktigt”.

Med en liten referensgrupp på endast två personer och med tillgång till prislistor på lås och annan utrustning gick kravställningen smidigt och det blev enkelt att ställa anbudsgivarna mot varandra i pris.

Det var med huvudet högt jag presenterade vinnande anbud för politikerna, jag lyckades sänka priset med 15 procent!

Offentlig upphandling är ett otroligt effektivt verktyg för att ställa företag mot varandra. Företagen tvingas pressa priserna och skruva på befintliga lösningar för att vinna de åtråvärda kontrakten. Tanken är att vi därigenom ska få största möjliga utväxling av våra skattepengar och även uppmuntra innovation och schyst konkurrens.

Prispressen kan, och har i många fall, gått för långt. När leverantörerna har en fortsatt press på sig att sänka priserna men inte längre har några marginaler att skära i och där upphandlingarna inte ger utrymme för nytänkande får andra utgifter hittas och då ofta de anställdas löner. I somras hade sopbolagen i Stockholm sänkt priserna så pass att de behövde sänka lönerna för de anställda, vilket i sin tur ledde till strejk.

Det har kallats lägsta prisets tyranni. Denna osunda konkurrens som tvingar fram en lika osund marknad.

Det har lite med utvärderingskriteriet med samma namn att göra utan handlar mer om att inga ordentliga krav ställs på leverantören.
När inga krav på kvalitet ställs finns bara priset kvar att konkurrera med. Många bolag är väldigt beroende av det offentliga och för dem kan ett förlorat kontrakt innebära slutet. Bolagen har då inget alternativ annat än att pressa priserna, förr eller senare under vad de egentligen har råd med.

För att komma tillrätta med problemet med för låga löner vid utförandet av offentliga kontrakt ska vi ställa krav på arbetsrättsliga villkor. Man försöker alltså bekämpa symtomen av den osunda konkurrensen i stället för att gå till roten med sjukdomen. Den osunda konkurrensen kommer att bestå – men ska inte gå ut över de anställda.

Arbetsrättsliga krav ska bara ställas när de behövs. Behövlighetsbedömningen grundas i en helhetsbedömning för risken att upphandlingen leder till oskäliga arbetsvillkor. Helhetsbedömning ska bland annat ta hänsyn till villkoren för den personal som ska utföra arbetet, hur stor risken för snedvridning av konkurrensen är och om det är vanligt med oskäliga arbetsvillkor i den bransch upphandlingen avser.

Om vi tar bort den osunda konkurrensen och ser till att utföraren får vettigt betalt kommer den inte behöva sänka lönerna och behovet av att ställa arbetsrättsliga villkor försvinner.

Varför inte bota sjukdomen så att symtomen inte visar sig? Vi som upphandlar kan skapa schyst konkurrens på många olika sätt. Om vi ställer strängare och bättre krav och även satsar på uppföljning av dessa krav minskar konkurrensen då färre företag kan lämna anbud och priset blir då inte lika utslagsgivande.

Om upphandlingen delas upp i flera delar får fler vara med och dela på kakan. Att utvärdera på kvalitet ger också mindre utslag av priset.

Varför inte gå hela vägen och göra upphandlingen till fast pris och se till att konkurrensutsättningen bara sker mot kvalitet?

Det finns många knep att använda sig av för att bryta lägsta prisets tyranni.

Om vi botar sjukdomen försvinner symtomen. Då blir de arbetsrättsliga kraven obehövliga.
Gustav Knopp
jurist och upphandlingskonsult på Affärsconcept.
Tidigare jobbade han på Konkurrensverket.

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

3 kommentarer på "”Gör att arbetsrättsliga krav inte behövs”"

  1. Lägstapris skriver:
    21 februari, 2018 kl. 11:01

    Det är inte upphandlande myndigheters eller upphandlingslagstiftningens fel att vissa leverantörer tycker att det är rimligt att rent ut sagt fuska eller annars skarva med erbjuden kvalitét för att vinna offentliga kontrakt. Det handlar om moral och värderingar. Lägsta pris betyder ju fortfarande, lägsta pris utifrån att samtliga av de i upphandlingen ställda kraven uppfylls och att annan erforderlig lagstiftning efterföljs.
    Jag håller med dig om att det enklaste sättet att råda bot på problemet är att kontrollera vad som levereras dvs. via uppföljning. Detta för att hitta fusket och utesluta leverantörerna från att fortsatt delta vid framtida upphandlingar. Det är viktigare än att ställa upp fluffiga utvärderingskriterier i t.ex. en låsupphandling för att vissa leverantörer ska kunna ta ut svängarna prismässigt.
    Argumentet att konkurrensen medför att leverantörer _måste_ fuska för att vinna, faller på sin egen orimlighet. Dags att börja följa upp avtalen, säger jag.

  2. Jakob Waldersten skriver:
    21 februari, 2018 kl. 16:18

    ”Att utvärdera på kvalitet ger också mindre utslag av priset.

    Varför inte gå hela vägen och göra upphandlingen till fast pris och se till att konkurrensutsättningen bara sker mot kvalitet?”

    Som framgår motsatsvis av 15 kap. 11 § p. 7 är det endast ”utbildnings- och yrkeskvalifikationer eller motsvarande uppgifter om ledande personer i företaget” hos tjänste- och byggentreprenörers som kan användas som utvärderingskriterier (jmf. ”[…]förutsatt att kvalifikationerna inte ska utvärderas som tilldelningskriterium” sist i punkten).

    Det följer även av praxis att utvärderingskriterier avseende anbudsgivare endast får anges för personal som ska utföra kvalificerade tjänster.

    ALLA andra typer av ”kvalitets”-krav på själva anbudsgivaren utgör kvalificeringskrav och hör inte hemma i utvärderingen. De är alltså otillåtna och grund för att upphandlingen behöver göras om. Detta kan förklaras med att utvärderingsvillkor endast får avse sådant som ha koppling till själva kontraktsföremålet och inte till anbudsgivaren.

    Det går inte att tolka debattinlägget på annat sätt än att det förespråkar utvärderingskriterier som generellt anknyter till själva anbudsgivaren. Därför är det ganska uppseendeväckande att någon med sådant CV som debattören kommer med sådant regelöverträdande förslag.

    Eller ha jag missat något?

  3. Gustav K skriver:
    21 februari, 2018 kl. 19:50

    Hej Jacob,

    Det är sant att det inte är tillåtet att utvärdera utifrån kriterier som avser företaget generellt. Det finns dock möjlighet att utvärdera hur tjänsten ska utföras, t.ex. genom att utvärdera utsläppen från fordonen de ska använda för att hämta soporna eller hur de ska behandla soporna när de väl tas emot (för att fortsätta på sophämtningsexemplet).

    Gustav Knopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Direktupphandlade för 4,5 mkr

Ett av Örebro kommuns bolag har direktupphandlat hotellrum och tekniktjänster för nära 4,5 miljoner kronor. ”Det var fel. Det kan jag se väldigt tydligt”, säger den ansvariga chefen.

Registrering ska ge kvalitetsstämpel

Den 1 januari 2023 blir det möjligt att reservera vissa upphandlingar av välfärdstjänster för idéburna organisationer. Nu ska Kammarkollegiet ta fram ett register där aktörerna erbjuds registrera sig.

Ny tjänst för visselblåsare

Konkurrensverket startar en ny visselblåsarfunktion. Där kan den som får kännedom om missförhållanden inom offentlig upphandling och konkurrens slå larm.

Allt fler offentliga upphandlare

Sedan 2014 har antalet anställda med titeln upphandlare eller inköpare inom offentlig sektor ökat med 26 procent. Det visar statistik från SCB.

”Satsa på kortare avtal”

Den höga inflationen kan minska intresset för att delta i offentlig upphandling. Det menar Magnus Johansson, expert på offentlig upphandling på Företagarna. Hans budskap till beställarna är att satsa på kortare kontrakt med option. ”I det här läget är fyra år en för lång avtalstid”, säger han.

Lättare utreda sanktioner i Finland

Nu blir det enklare för upphandlare i Finland att avgöra om en anbudsgivare omfattas av sanktionerna mot Ryssland. Frågor som gäller EU:s eller FN:s sanktionskrav har lagts till i tjänsten HILMA.

Lediga jobb

  • Uppföljningscontroller till Adda inköpscentral
  • Upphandlare till KTH
ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

Senaste nyheterna

Direktupphandlade för 4,5 mkrDirektupphandlade för 4,5 mkr
Registrering ska ge kvalitetsstämpelRegistrering ska ge kvalitetsstämpel
Ny tjänst för visselblåsareNy tjänst för visselblåsare
Allt fler offentliga upphandlareAllt fler offentliga upphandlare
”Satsa på kortare avtal””Satsa på kortare avtal”
Lättare utreda sanktioner i FinlandLättare utreda sanktioner i Finland
Kan straffas trots friande domKan straffas trots friande dom
Så får du återhämtning i sommarSå får du återhämtning i sommar
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

Senaste kommentarerna

  • ”Pausa Konkurrensverkets tillsyn”PO: Håller i princip med dig och brukar hålla med dig i ditt resonemang här på sidan. Men vad gäller...
  • Fäller ledningen för mutbrottI mina ögon är det så uppenbart att den "nya" domen är korrekt och nödvändig för att stoppa denna typ...
  • Kritisk mot Exit LOU-kampanjSkulle tro att Allmännyttan kan vinna denna debatt om frågan struktureras upp. Debattörer och allmänheten tenderar att blanda ihop Allmännyttan...
  • Dömer ut GöteborgsupphandlingHur??? HUR kan man inte "uttala sig i sak" angående upphandlingar som UPPHANDLANDE MYNDIGHET!? Snacka om att ha missuppfattat sitt...
  • ”Pausa Konkurrensverkets tillsyn”Tycker jag inte alls av samma skäl som med allmännyttan, relationer, gynnande av lokalpolitiska skäl, tvärtom tuffa till det ytterligare....

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | 28-29 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Utnyttja möjligheten att förhandla

Möjligheterna att förhandla inom offentlig upphandling är större än de flesta tror och ger oftast en bättre affär. Men det krävs kunskap i regelverket och i hur du praktiskt går till väga för att förhandla framgångsrikt. Petra Rantzow lär ut sina bästa tips.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »