En oberoende granskningskommission har under mer än ett års tid sökt anledningarna till de mutaffärer som avslöjats i Göteborg. Rapporten, som nu är klar, bygger bland annat på intervjuer med tjänstemän inom stadens förvaltningar och kommunala bolag.
En enkätundersökning har gjorts bland cirka 40 000 medarbetare och förtroendevalda. Av den framgår att alla förvaltningar och bolag har medarbetare som åtminstone en gång erbjudits muta. Nästan varannan tillfrågad anser att härvan bara är toppen på ett isberg och att det finns mer att avslöja.
Problemets rot ligger enligt kommissionen i att det fanns, och finns, en institutionaliserad, historiskt omhuldad göteborgsanda. I den andan är gränsöverskridande samarbete, pragmatisk handlingskraft och synbara resultat avgörande.
Värden som professionell självständighet, formalia, insyn och opartiskhet hamnade delvis i skymundan. Göteborgs stad har exempelvis en lång tradition av att vara emot upphandlingar enligt LOU inom stadens bolag. Så sent som år 2010 ”accepterade” Framtidenkoncernen att använda LOU.
Till slutsatserna hör att Göteborgs stad måste skärpa rutinerna:
– Det har funnits bristande utrymme för civilkurage, samvete och ansvar, säger professor Erik Amnå som arbetat med utredningen.
Många av ”affärerna” har skett i stadens förvaltningar och bolag. Kritik riktas mot att decentraliseringen skedde inom ramen för en relativt svag intern styrning, uppföljning och kontroll.
Rekryteringen av tjänstemän har präglats av ”viss” slutenhet. Politiker har suttit på dubbla stolar med oklara mandat samtidigt som det brustit i synen på bisysslor.
– Skapa rutiner för anmälan av bisysslor är ett av kommissionens konkreta råd, säger Erik Amnå.
Att rekrytera chefer och andra tjänstemän utifrån meriter är ett annat råd. Liksom att professionalisera den kommunala revisionen och utpeka en tydlig mottagare av interna anmälningar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer