Statistiken bakom årets upphandlingsbarometer, som presenteras i sin helhet 13 juli, skiljer sig väldigt lite mot förra årets. Anders Nyberg, produktchef på Visma Commerce, som tagit fram barometern, menar att den pekar på att Upphandlingssverige mår förhållandevis bra, men att det finns orostecken.
– På grund av den högkonjunktur som råder i Sverige så är konkurrensen sämre än för några år sedan. Företag finner enklare affärer utanför offentlig sektor helt enkelt. Vi upplever samtidigt att det blir vanligare att upphandlande myndigheter eller enheter bjuder in till dialog med presumtiva anbudsgivare, vilket bör leda till bättre kravställning och därmed förhoppningsvis ett bättre upphandlingsförfarande, säger Anders Nyberg som menar att det därmed finns goda förutsättningar för att mängden överprövningar kan komma att minska.
I nio län har upphandlingarna per 100 000 invånare ökat. Statistiken toppas av Norrbottens län. Samtidigt har den minskat i tolv.
Stockholm toppar i antal anbudsgivare medan Norrbotten hämtat upp sig från sista plats till en elfte bland landets län.
Gotland har rasat till sista plats i rankingen när det gäller anbudsgivare. Men också i rankingen vad gäller överprövningar, där de 2015 var högst rankade, har de fallit till en 15:e plats bland landets 21 län.
– Det är anmärkningsvärt då det i normalfallet finns en positiv korrelation mellan antalet anbudsgivare och antalet överprövningar, vilket inte är fallet med Gotland. Men skillnaden i antalet överprövade upphandlingar är inte så stor i fallet med Gotland, där antalet upphandlingar är få, och en mindre ökning av antalet överprövningar får stor effekt, säger Anders Nyberg.
Omvänt har Stockholm klättrat i rankingen vad gäller överprövningar . Det är en helt annan bild än den som många har från media.
– Svårt att spekulera i vad det beror på att andelen överprövade upphandlingar sjunker i Stockholms län. En anledning kan vara att det genomsnittliga antalet anbudsgivare sjunkit i Stockholms län under 2016, säger Anders Nyberg.
Han poängterar att barometern bygger på antalet överprövade upphandlingar och inte på antalet överprövningsmål. Vidare bygger statistiken på överprövningar av annonserade upphandlingar och tar inte hänsyn till exempelvis otillåtna direktupphandlingar, vilka är inräknade i Konkurrensverkets analys.
Fakta:
Vismas Upphandlingsbarometer rankar alla län baserat på antal upphandlingar per 100 000 invånare, genomsnittligt antal anbudsgivare per upphandling samt andelen överprövade upphandlingar. Statistiken kommer från Visma Commerce och den redovisade statistiken omfattar samtliga offentliga upphandlingar som publicerades i Sverige under 2016.
Vismas Upphandlingsbarometer för 2016 publiceras i sin helhet 13 juli då totalvinnare och ranking offentliggörs.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer