Guiden publicerades i slutet av augusti med liknande format som den anbudsguide som Göteborgs stad presenterade tidigare i år.
Korta filmer täcker in olika områden – exempelvis hållbarhet, affärsetik och stadens arbete med avtalsuppföljning – och totalt beräknas det ta ungefär en timme att gå igenom hela materialet.
– Guiden ger våra leverantörer en översikt över om hur det är att arbeta tillsammans med Göteborgs stad, en gemensam förståelse för hur staden är organiserad och de förväntningar som ställs på dem i vårt samarbete, säger Efi Johansson, utbildningskoordinator och producent på Göteborgs stads inköps- och upphandlingsförvaltning.
Hon tillägger:
– Målet är att ge leverantörerna de bästa förutsättningarna för att bli bra leverantörer samtidigt som vi öppnar upp för att bygga starka relationer.
Göteborgs stad arbetade tidigare ned fysiska leverantörsträffar, ungefär en gång i kvartalet, som under pandemin gjordes om till digitala möten.
– Under denna omställning fick vi flera önskemål från våra leverantörer om att spela in informationen, säger Efi Johansson.
– Dialog är viktigt för oss, men eftersom det huvudsakligen handlar om informationspresentation utan aktiv dialog, såg vi inga risker med att digitalisera just dessa leverantörsträffar.
Hur har mottagandet varit hittills?
– Vi har inte gjort någon större marknadsföring men responsen har varit god hos de som har tittat på guiden. Man uppskattar möjligheten att få tillgång till informationen när det passar leverantören själv.
– Genom att digitalisera leverantörsinformationen kommer vi att nå ut till fler leverantörer än vad vi gör idag. Leverantören kan granska informationen i lugn och ro samt möjlighet att gå tillbaka och reperatera information om så önskas. Det blir också enklare för leverantören att dela informationen med rätt personer inom sin organisation, säger Efi Johansson.
I ett välkomstmeddelande som guidens ”första kapitel” lyfter förvaltningsdirektör Henrik Karlsson betydelsen av att jobba tillsammans med leverantörerna för att klara olika hållbarhetsmål för miljö och klimat, social hållbarhet och sund konkurrens.
– Då gäller det att man inte har för mycket grus i maskineriet i början och som ny leverantör så kan det vara en hel del som man behöver känna till. Det är därför som vi skapat guiden, säger Henrik Karlsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer