Till årets konferens har Upphandling24 har bjudit in en rad talare som kommer berätta om några av regionens mest intressanta upphandlingsprojekt. Här finns möjligheter att fördjupa sig i Malmö stads arbete med social- och miljömässig upphandling av hållbar it. Ett arbete som för övrigt fick pris av CIO Sweden som Årets hållbara projekt under hösten 2013. På konferensen kommer Malmö stads ställföreträdande it-direktör Ulf Linderoth att berätta om projektet som nu har pågått under ett antal år.
I Kävlinge kommun finns sjuksköterskorna och enhetscheferna Johanna Berntsson och Ulrika Hjelm Clausen. När kommunens särskilda boenden behövde nytt larmsystem till 110 lägenheter gjorde de en upphandling där de satte kvalitet, det vill säga användbarhet, i första rummet. Deras absoluta mål var att upphandla en lösning som de 200 medarbetarna och de boende i lägenheterna lätt kunde förstå sig på. Johanna Berntsson och Ulrika Hjelm Clausen underströk sin ambition genom att vikta kvalitet till 50 procent i upphandlingen. Det arbetet kommer de att berätta om på konferensen i Malmö.
Här finns också Johan Alexon som ägnar en stor del av sin tid åt upphandling av saker som inte finns. Han är Upphandlingsansvarig på den enhet som jobbar med upphandling inom det stora och komplexa projektet MAX Lab som drivs av Lunds universitet. Han kommer att dela med sig av sina erfarenheter av detta speciella projekt.
På dagordningen finns även experter med stor sakkunskap i de förändringar som de nya EU-direktiven kommer att föra med sig när de införlivas i svensk lag. Advokatbyrån Gärde Wesslau kommer att stå för den informationen.
Upphandling24:s konferens i Malmö vänder sig till upphandlare och inköpare men även till de leverantörer som har offentlig sektor som kund, eller som vill få offentlig sektor som kund. Under eftermiddagen finns möjligheten att välja mellan två spår där det ena i första hand riktar sig till upphandlare medan det andra har offentliga leverantörer som sin målgrupp. På upphandlarspåret kommer Ulf Ramberg, expert på nyckeltal från Lunds universitet, att ge en orientering i vad nyckeltal är och hur de bäst kan användas. Frågor om uppföljning kommer också att diskuteras. Leverantörsspåret bjuder å sin sida på ytterligare en möjlighet att diskutera EU-direktiv, denna gång med fokus på de förändringar som rör leverantörer. Här finns också experter på den offentliga marknadens struktur. En anbudskonsult och en upphandlare finns också på plats för att ge goda råd.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer