Hållbarhetskollen har funnits sedan 2011 och från och med årsskiftet kommer den att ingå i den serviceavgift som de fakturerar sina kunder årsvis och som ger dem rätt att använda de upphandlingar SKI gör under nästkommande år.
Att ha tillgång till Hållbarhetskollen innebär att de upphandlande myndigheter som är kunder kan ta del av samordnade uppföljningar av etiska och sociala krav. Vid uppföljningarna kontrollerar SKI de krav som många upphandlande myndigheter ställer i sina avtal. Exempel är FN:s barnkonvention, ILO:s åtta kärnkonversioner. Det innebär ingen förekomst av barnarbete, tvångsarbete eller diskriminering, föreningsfrihet och organisationsrätt samt krav om miljö, hälsa och säkerhet. Dessutom kan deltagare visa att de, genom Hållbarhetskollen, har förmåga och kapacitet att följa upp de sociala krav som ställts i upphandlingen, vilket är en förutsättning för att kunna upprätthålla principen om likabehandling.
SKI pekar på att allt fler upphandlare vill kontrollera att de etiska och sociala krav de ställt i sina upphandlingar följs av ramavtalsleverantörerna. Anledningarna till att uppföljningen inte blir av är flera, bland annat tidsbrist, enligt SKI.
Via Hållbarhetskollen går det att ta del av SKI:s genomförda uppföljningar samt skicka in sina egna avtal. Inskickade upphandlingsdokument granskas årligen. Visar det sig att många är intresserade av att granska samma bransch och att den är identifierad som riskområde genomför Hållbarhetskollen en samordnad uppföljning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer