– Jag tycker ju att man bör kunna gå på ett föreningsmöte utan att känna att man ska kolla alla närvarande och var alla jobbar. Det fungerar inte rent praktiskt annars – inte som upphandlingschef för som i mitt fall en kommun med runt 600 avtal där jag signerat de flesta och där varje avtal ofta har flera kontaktpersoner för leverantören, säger Mikael Augustsson.
Radiopubliceringarna – ett samarbete mellan SR:s grävredaktion Kaliber och lokalradion i Blekinge – väcker liv i frågan om vilket utrymme som finns för chefer och upphandlare i offentliga organisationer att ha ett socialt liv utifrån risken för kontakter som är olämpliga eller kan kritiseras.
I inslagen skildras ett arrangemang för den lokala cigarrklubben. Kritik framförs av bland annat Jan Turvall, statsvetare vid Göteborgs universitet. Bildmaterial visar att Mikael Augustsson och en kontaktperson från en av kommunens leverantörer, Sandahls, närvarar.
– Vi brukade ha årsmöte med kräftskiva och det var just vid ett sådant tillfälle, hösten 2019, som en annan medlem bjöd med en för mig okänd person som senare visat sig vara en av kontaktpersonerna för en lokal leverantör som vi har ramavtal med för broreparationer.
– Jag kan inte ens minnas att jag talade med honom på årsmötet. Kanske hade jag gjort annorlunda om jag visste vem personen var men det kan jag inte svara på. Det var ändå nästan fyra år sedan, säger Mikael Augustsson.
I en text på kommunens webbplats, kommenterad av kommundirektör Anette Sturesson, lyfts risken för jäv men med betoning på att ”upphandlingschefen endast mött leverantörens kontaktperson vid detta tillfälle, och att de inte haft kontakt vare sig före eller efter”.
Mikael Augustsson säger att föreningsengagemang måste kombineras med sunt förnuft. Han tycker att han för egen del alltid följt regelverket och pekar på att även utbildat kring frågorna.
– Jag är aktiv i flera föreningar och det går aldrig att gardera sig helt mot att möta leverantörsföreträdare på fritiden. Annars kan man ifrågasätta om det går att ha någon form av socialt umgänge och dit vill vi knappast komma.
Vad har du mött för respons efter granskningen?
– Jag har fått ett väldigt starkt stöd från både politiker och chefer inom kommunen. Även ett par upphandlingschefskollegor har hört av sig med positiv feedback. Det känns ändå skönt i sammanhanget.
Han tillägger att granskningen andra huvuddel, jämte ”cigarrklubbsårsmötet”, visar en problematik med den Tysklandsresa som kommunalarbetare bjudits på av leverantören.
– Så ska det inte gå till men det är ingenting som vi från upphandlingsenheten haft insyn kring.
Även den ekonomiska delen av Sandahls ramavtal med Karlskrona kommun tas upp i granskningen, vilket Marcus Bäckström, upphandlingsstrateg i Simrishamns kommun, skrivit om i ett inlägg på Linkedin.
– Jag instämmer i det som Marcus skriver att lågt pris i sig inte behöver vara ett problem om man som vi gjorde i den aktuella upphandlingen inhämtade förklaring och fick ett tillfredsställande svar. Det var också en medarbetare som gjorde det arbetet på ett bra sätt och där jag sedan skrev under det slutliga avtalet. Bedömningen granskades också i domstol utan att vi fick någon kritik, säger Mikael Augustsson.
Kalibers reporter Anders Lundqvist betonar i ett mejl att det inte påstås i granskningen att det skulle vara oförenligt att vara föreningsaktiv som upphandlingschef. Vidare:
Angående upphandlingschefen och hans agerande så menar Karlskrona kommun att ”Risken för jäv i en sådan situation är tydlig.”. Kommundirektören säger i vår granskning att det kan röra sig om jäv och att det borde hanterats på annat vis. Jan Turvall som vi intervjuat menar i sin tur att det hela är olagligt och rör sig om vänskapskorruption. Vidare så säger upphandlingschefen att ”Det är klart att det inte ser bra ut, det är jag den första att hålla med om”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer