Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Han kan sätta dit otillåtna direktupphandlingar

Den 15 januari gick startskottet. Då kan Konkurrensverket börja dra otilllåtna direktupphandligar inför domstol. Redan nu finns en lista på fall att driva. Högst upp står offentligt ägda bolag som inte upphandlar alls, de som har trotsat domar och direktupphandlingar till höga belopp.

| 2011-01-17

De nya upphandlingsreglerna från den 15 juli ska sätta stopp för otillåtna direktupphandlingar. Avtal kan ogiltigförklaras och den upphandlande myndigheten dömas att betala böter. Konkurrensverket har fått nya maktmedel och kan på egen hand driva fall domstol.

Men det finns en karensperiod på sex månader från att det otillåtna avtalet skrivs på. Under den tiden kan leverantörer driva mål i domstol. Först när tidsfristen har löpt ut kan Konkurrensverket gå till domstol för att få myndigheten dömd att betala upphandlingsskadeavgift, eller med andra ord, böter.

Arbete pågår för fullt hos Konkurrensverket med att välja ut lämpliga fall.

– Jag vill inte spekulera i hur många fall vi kommer att driva. Det beror på hur många fall vi känner till och hur allvarliga eller omfattande de är, säger Peter Lindblom, chef för avdelningen för offentlig upphandling på Konkurrensverket.

Fyra områden prioriteras


Desto tydligare är det vilka fall Konkurrensverket prioriterar och Peter Lindblom pekar speciellt ut fyra områden:
myndigheter som inte upphandlar alls, trots att de borde göra det
domstolstrots, där myndigheten går emot en lagakraftvunnen dom
upprepade överträdelser direktupphandlingar till stora belopp.

Konkurrensverket ser de nya möjligheterna som ett sätt att stärka offentlig upphandling.

– Upphandlingsskadeavgiften är ett argument när någon i organisationen, exempelvis chefen, vill direktupphandla på ett oriktigt sätt. Dessutom kommer det att vara en hjälp att göra upphandlingen till den strategiska funktion som den bör vara inom varje myndighet, säger Peter Lindblom.

Lista på otillåtna direktinköp


I dag får de varor och tjänster som myndigheten direktupphandlar inom ramen för LOU kosta upp till 287 000 kronor och inom LUF 577 000 kronor. Det är 15 procent av EUs tröskelvärde för offentliga upphandlingar. Beloppet varierar över tid beroende på att tröskelvärdet justeras vartannat år. Inköp som överstiger beloppen ska konkurrensutsättas via annonsering. Beloppen gäller även för byggentreprenader.



”Vi har en klar linje när vi ­väljer vilka fall vi ska ­driva i domstol”

Peter Lindblom, avdelningschef, Konkurrensverket



Konkurrensverket har satt samman en lista med exempel på vilka direktupphandlingar som kan vara otillåtna.  På listan finns bland annat renodlade direktinköp som enligt gällande regler borde ha annonserats men där myndigheten väljer att inte gå ut och offentliggöra att de vill köpa en viss produkt.

– I stället smyger myndigheten med inköpet och väljer att handla från en utvald leverantör utan att ta in andra anbud, förklarar Peter Lindblom.

Andra exempel på otillåtna direktupphandlingar är de inköp som görs trots att avtalet med leverantören har löpt ut. Det innebär att myndigheten fortsätter att handla trots att kontraktsdatum har passerats. Det förekommer också att avrop sker av varor och tjänster som inte ingår i ett ramavtal.

– Ett exempel är en myndighet som har ett ramavtal på bensin och som även avropar diesel på samma avtal. Man kan också tänka sig en myndighet som har ett avtal om juridiska tjänster. Säg att man behöver anlita ekonomiska experter som inte ingår i avtalet. Avropas då även de ekonomiska konsulterna på samma avtal har man utför en otillåten direktupphandling, säger Peter Lindblom.

Synnerligen brådska


Direktköp kan genomföras utan annonsering om det råder synnerlig brådska. Frågan är när sådan brådska verkligen existerar. Här ska understrykas att det är den upphandlande myndigheten som har bevisbördan, som ska visa att det är så bråttom att ett köp måste göras utan att först konkurrensutsättas.

Om det blir bråttom att utföra inköpet för att den upphandlande myndigheten slarvat  faller inte inköpet inom ramen för synnerlig brådska. Den brådskande situationen får med andra ord inte vara förorsakad av myndigheten själv.

– Om det däremot blir bråttom på grund av något som ligger utanför den upphandlande myndighetens kontroll kan upphandlingen under vissa förutsättningar kategoriseras som synnerligen brådskande, förklarar Peter Lindblom.

En upphandlande myndighet kan också genomföra ett direktinköp, utan att det först konkurrensutsätts, om hänvisning kan ske till tekniska skäl. Det innebär att endast en leverantör kan leverera varan. Detsamma gäller om en leverantör är den enda som kan utföra beställningen på grund av ensamrätt, att leverantören exempelvis skyddas av patent eller varumärkesskydd.

– Men så är sällan fallet. Det är inte ovanligt att ett sjukhus, en kommun eller en myndighet som behöver en vara utgår från att bara ett visst företag kan leverera produkten. I själva verket kanske det finns flera möjliga leverantörer, men man har inte brytt sig om att kolla upp hur det ser ut på marknaden utan fortsätter systematiskt att använda samma leverantör.

Förhandsinsyn – nytt begrepp


När det gäller direktupphandlingar är förhandsinsyn ett nytt begrepp. Förhandsinsyn är en annons som den upphandlade myndigheten kan välja att publicera där det framgår att man tänker genomföra en upphandling utan att först annonsera.

– Tillspetsat kan man säga att det är en annons där man förklarar att man inte tänker annonsera, säger Peter Lindblom.

Här är det alltså fråga om att den upphandlande myndigheten planerar att göra en direktupphandling men där man vill vara säker på att avtalet inte ska bli ogiltigförklarat. Då kan myndigheten gå ut med en annons där det framgår att man tänker ingå ett avtal med ett särskilt företag till ett visst belopp. Avtal får inte ingås förrän tio dagar har gått från det att annonsen om förhandinsyn publicerats.

– Den här konstruktionen kan ses som en säkerhetsventil. Dels ger den andra företag en kort tidsfrist att reagera och ifrågasätta upphandlingen. Dels kan den myndighet som känner en viss tvekan inför en direktupphandling försäkra sig om att avtalet inte blir ogiltigförklarat.

Hårdare tag från Konkurrensverket


Konkurrensverket kan nu driva fall av otilllåten direktupphandling i domstol för att ansöka om upphandlingsskadeavgift.

Den så kallade upphandlingsskadeavgiften uppgår till högst tio procent av kontraktsvärdet, eller max tio miljoner kronor.

– Om det är fråga om en miljardupphandling så kanske tio miljoner inte är så mycket men det skickar signaler. Har man blivit dömd att betala böter ger det onekligen ett visst eko.

Konkurrensverket får också ansöka om upphandlingsskadeavgift om en upphandlande myndighet bryter mot den avtalsspärr som säger att ett kontrakt inte får tecknas förrän efter ett visst antal dagar efter ett tilldelningsbeslut. Det innebär att den upphandlande myndighet som sluter avtal innan konkurrerande leverantörer har getts tillfälle att överpröva affären kan dömas att betala böter.

I vissa fall kan en upphandling som innehåller fel och brister ändå godkännas av förvaltningsdomstolen, men trots det leda till att upphandlingsskadeavgift måste betalas. Peter Lindblom exemplifierar med en situation som skulle kunna uppstå vid en influensaepidemi.


”Tio miljoner är kanske inte så mycket, men det skickar signaler”



– Säg att det pågår en upphandling av vaccin som överprövas och drar ut på tiden. Domstolen kan konstatera att det visserligen finns fel i upphandlingen men med en pågående allvarlig influensaepidemi kan domstolen eventuellt komma fram till att upphandlingen ändå ska godkännas med hänsyn till allmänintresset. Myndigheten ska dock straffas med en upphandlingsskadeavgift i en sådan situation.

Leverantörer får agera först


Att Konkurrensverket måste vänta sex månader innan åtgärder kan sättas in beror på att leverantörerna ska ges möjligheter att agera först.

– Men det är inte alltid givet att leverantörerna bryr sig om att överpröva. Det finns faktiskt många leverantörer som i praktiken aldrig överprövar. Därför har Konkurrensverket i egenskap av tillsynsmyndigheten getts den möjligheten. Det gäller till exempel i de fall en upphandlande myndighet trotsar domstolen, vilket händer då och då.

Peter Lindblom förklarar att Konkurrensverket får lov att prioritera bland de ärenden som kommer upp.

– Hur vi kommer att agera beror på omständigheterna, och hur grav överträdelsen är. Det kommer också att styras av i
vilken takt vi får tag i de fall som vi vill prioritera. Men exakt hur många fall det blir fråga om är svårt att säga på förhand.

Här finns artiklar från Upphandling24 om direktupphandling.

Läs mer: Direktupphandling DirektupphandlingarEuKonkurrensverketLouLufOtilllåtna DirektupphandligarPeter LindblomUpphandlingsskadeavgift

Nelly Visanji

nelly@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Debatt

Nu när EU:s upphandlingsdirektiv revideras har vi en unik möjlighet att göra offentlig upphandling enklare och mer ändamålsenlig. Regeringen vill se mindre fokus på regler till förmån för ökad konkurrens och minskat krångel, skriver civilminister Erik Slottner.

Malin Sievers

Malin efter Olof

Karriär

Malin Sievers tar plats i Addas koncernledning som ny chef för dess inköpscentral från 1 juni.

Bolagsverket

Kontrolltjänst med förhinder

En första, begränsad version av Bolagsverkets tjänst för samordnad registerkontroll kan vara klar i slutet av 2026. Myndigheten ser dock en rad svårigheter i utvecklingsarbetet fram till en planerad slutprodukt 2028.

Riksdagsenighet om IPI

Upphandlingslagarna går mot nya ändringar 1 juli efter riksdagsbeslut som anpassning till EU:s IPI-förordning.

Foto: Mostphotos

Utlovar enklare annonsering

Verktyget Tendsign kritiseras för att vara svårt och tidsödande att använda för efterannonsering. Nu utlovar leverantören Mercell förbättringar.

Nya perspektiv från syd

Karriär

Inköp och IT som tidigare – men också en helt ny form av offentligt styrd organisation. Anna Lipkins nya chefstjänst på Skånes kommuner har både inslag av ”gammalt och nytt”.

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Upphandlare med inriktning mot entreprenad

Senaste nyheterna

Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
Växer med kommunsamverkan
Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall
Politisk träta om extramiljoner
Inköpsvolymen ökar kraftigt
Slottner.Fler ska arbeta mot korruption
Upphandlare med inriktning mot entreprenad
Han är KKV:s nye chefsjurist
Stämmer leverantör på miljoner
Människan bakom arbetet i avtalet
Eleonor är Västerås “avtalsdetektiv”
Upphandlare pressas av AI-anbud
Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Fel förkasta lågt anbud
Granskar mutor i upphandling
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Politisk träta om extramiljoner
  • Han är KKV:s nye chefsjurist
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt
  • Fler ska arbeta mot korruption
  • Stämmer leverantör på miljoner
  • Utlovar enklare annonsering
  • Upphandlare pressas av AI-anbud
  • Nya perspektiv från syd
  • Människan bakom arbetet i avtalet
  • Eleonor är Västerås “avtalsdetektiv”

Läsarnas åsikter

Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…
Jonte : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Håller med Peter! Tendium känns lite som bondfångeri i vetenskaplig förklädnad. Vi som jobbar med upphandling har väl alla råkat…
Joker : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Less upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Ja håller fullt ut med alla kommentarer ovan. Har givit upp på att efterannonsera om jag har flera anbudsområden och…
Peter Karlsson : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Vad är det här för rapport? "Offentlig upphandling har länge varit ett område präglat av bristande transparens" följt av "Tendiums…
Tony King : Frågorna som stoppar städfusk
Branschorganisationer brukar normalt sparka bakut när det offentliga inköpare vill styra upp saker och ting så man får se detta…
SvenAntenn : Därför uteblir efterannonserna
Så är det förvisso, men om nu efterannonseringen fyller en så vital funktion för att garantera konkurrens och den fria…
Senior upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Att vi har ett regelverk som försvårar för oss upphandlare är naturligtvis irriterande och ett potentiellt arbetsmiljöproblem men ändock något…

Aktuella utbildningar

  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Hållbar upphandling | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »