Utanförskap och sysselsättning är två av Malmös största utmaningar. Under våren började det kommunägda fastighetsbolaget MKB att införa sociala klausuler i upphandlingar för att kunna hjälpa sina kunder till jobb.
Claes Jeppsson, ny- och ombyggnadschef på MKB, ser detta som en angelägen fråga. Han menar att hyresgäster som kan försörja sig själva är grunden till långsiktigt hållbara boendemiljöer och arbetsplatser, samt trygghet och trivsel.
– Det långsiktiga målet är såklart att ungdomarna ska gå vidare till tillsvidareanställning, men i nuläget innebär upphandlingarna i första hand lärlings- eller praktikplatser, säger han.
Nu under hösten kommer MKB:s första socialt präglade förfrågningar som gäller nyproduktionsprojekt. Kravet är att entreprenörer och leverantörer till MKB tar in en praktikant, lärling eller visstidsanställd.
– Om vi vill att det här ska bli en lyckad satsning för ett socialt hållbart Malmö är det viktigt att få ta del av entreprenörernas tips, råd och erfarenheter, säger Claes Jeppsson.
På den workshop som MKB nyligen arrangerade deltog ett trettiotal byggentreprenörer. Mycket av diskussionen handlade om hur de sociala kraven ska ställas och följas upp.
– Det ligger i vårt intresse att även våra beställare ställer krav som kan bidra till ett bättre samhälle, säger Susanne Liljedahl, distriktschef på Skanska Hus Syd.
Målgruppen för satsningen på sociala klausuler är unga och arbetslösa mellan 18 och 29 år och boende hos MKB.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer