Det senaste året har Kammarkollegiets upphandlingsstöd presenterat och publicerat 13 olika vägledningar. Dessutom finns en särskild vägledning för byggentreprenad.
Den 18 mars på Sergel Scandic Plaza presenterades äntligen den efterlängtade guiden om hur enhetliga förfrågningsunderlag för varor och tjänster ska utformas. Närmare 160 personer kom till konferensen för att lyssna på hur underlagen ska se ut så att de tillgodoser verksamhetens behov, tar tillvara konkurrensen och följer LOU.
I nästan ett år har Kammarkollegiets upphandlingsstöd jobbat med att ta fram den nya praktiska vägledningen. Som en del i arbetet har drygt 1 000 förfrågningsunderlag granskats.
Kammarkollegiets jurist Daniel Moius berättar att vid genomgången uppmärksammandes 40 olika versioner av hur administrativa krav formulerades. Då är det inte konstigt att upphandlingar överprövas, menade han.
– När förfrågningsunderlaget är satt har ramen för affären fixerats. Det kan ge utrymme för överprövningar, säger Kammarkollegiets jurist Daniel Moius när han ger en bakgrund till varför det finns behov av enhetliga underlag.
Han får medhåll av Kammarkollegiets jurist Laurence Brännström som förtydligar att vägledningen inte ska användas som en mall utan mer som en checklista. Men hon är övertygad om att om den nyttjas kommer det att minskat antalet överprövningar.
– Vi hoppas på att felaktigheterna ska minska och att det även ska underlätta för leverantörerna att svara, säger Laurence Brännström.
Konferensbesökarna fick även lyssna på PTS enhetschef Charlotte Murray som pratade om skillnaden mellan krav och tilldelningskriterier.
– Det är viktigt att den upphandlande myndigheten klargör främst för sig själv varför ett krav ställs och på vilket sätt, säger Charlotte Murray och fortsätter:
– Den upphandlade myndigheten har rätt till sina preferenser så länge den håller sig till de grundläggande principerna. Och rädslan för att göra fel kan ibland verka förlamande, men det får inte hindra oss från att göra en bra affär.
Dagen avslutades med vinmingel och salongsdiskussion. Däribland fördes diskussioner om problemen med att mäta kvalitet i offentlig upphandling och om lägsta pris är ett tecken på dålig kvalitet eller inte.
Här finns fler artiklar från Upphandling24 om förfrågningsunderlag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer