Trots att Förvaltningsrätten nyligen nobbat alla överklaganden och gett grönt ljus för enkronasbuden, ser Leif Johansson, vd på it-konsultföretaget Acadeam, upphandlingen som den slutliga kollapsen för konsultupphandlingar där enbart priset är måttstocken.
– Detta måste definitivt vara nytt rekord när det gäller enkronasbud. Problemet har accelererat och det är en oroande utveckling. I nästa upphandling riskerar vi att det blir regel med den här typen av prisfusk, säger han.
Även konsultföretaget HiQ, som också blev utslaget, är kritiskt mot de många pristaktiska inslagen i upphandlingen.
– En sån här upphandling går ut på att leverantörerna prissätter tre olika konsultkategorier. Sätter man ett högt pris på en av dessa och sedan ett orimligt lågt pris på de två andra får man naturligtvis ett lågt genomsnittspris. Har man sedan för avsikt att leverera enbart på det höga priset blir ju hela upphandlingen meningslös, säger Håkan Bernerson, affärsområdeschef för myndigheter och verk på HiQ i Stockholm.
På SKI/Kommentus orsakade vågen av enkronasbud höjda ögonbryn. De specialgranskade drygt 5 000 anbud som ansågs misstänkt låga, men bara 168 stoppades. I resten av fallen kom myndigheten till slutsatsen att det från en strikt juridisk utgångspunkt “inte är osannolikt” att företagen kommer att leverera enkronaskonsulter i den omfattning som utlovats.
– Vi begärde in verifikat på att företagen verkligen levererat till de här låga priserna tidigare. När vi fått det kände vi oss låsta att utifrån rättspraxis acceptera anbuden, säger Helena Rom, upphandlingschef på SKL Kommentus Inköpscentral.
Hon pekar på en specialregel i upphandlingen som säger att den som “systematiskt” låter bli att leverera exempelvis enkronaskonsulter utan “giltigt skäl” kan kastas ut från ramavtalet.
– Vi håller just nu på och riggar vår organisation för att följa upp att de här buden verkligen är seriöst menade. Självklart kommer vi att ha en extra bevakning av det här, säger Helena Rom.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer