Byggjobb som överstiger 47 miljoner kronor ska upphandlas, enligt LOU och företag från hela Europa måste bjudas in. Men trots det upphandlade inte Helsingborgs kommun saneringsjobbet av den en gamla soptipp, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Jobbet, värt 80 miljoner kronor gick direkt till Peab – därmed bryter kommunen mot lagen om offentlig upphandling.
Förklaringen från kommunen bygger på att man redan upphandlat Peab till att transportera fyllnadsmassor från ett vägbygge och därför lät dem transportera soporna också.
– Vi gör inte så generellt, men här såg vi samordningsvinster. Samhällsekonomiskt anser jag att det är ett effektivt sätt att jobba, säger Roland Nilsson, sektionschef på stadsbyggnadsförvaltningen, till HD.
Vägbygget, som är upphandlat enligt konstens alla regler landade på 73 miljoner kronor. Saneringsjobbet, som ligger i samma prisklass, avtalades på ett byggmöte i en av Peabs arbetsplatsbodar ett halvår senare, skriver HD, utan att kommunen ens tog in prisuppgifter från konkurrerande entreprenörer.
– Det är inte förrän man kommer till domstol som man vet vad som är rätt och fel, säger Roland Nilsson.
Magnus Ehn, jurist på avdelningen för offentlig upphandling på Konkurrensverket, vill inte uttala sig bestämt i ärendet utan att ha läst på.
– Det låter som om det rimligen borde ha upphandlats. Huvudspåret är att upphandla och den som väljer att inte göra det har bevisbördan. En samordningsvinst är i sig inte ett godtagbart skäl för att avstå från att upphandla, säger han till HD.
Han menar att man ska upphandla även under tröskelvärdena och att det inte är klart om avtalet klassas som en byggentreprenad.
– Det kan vara en vanlig tjänst och då är tröskelvärdet 1,9 miljoner kronor för en kommun, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer