Sedan år 2007 har Konkurrensverket haft ansvaret för att samla in statistik om offentliga upphandlingar. För att utföra jobbet med att ta fram uppgifterna har verket rent praktiskt anlitat Statistiska Centralbyrån, SCB.
Arbetet med statistiken har i hög grad präglats av de tidigare upphandlingsdirektivens rapporteringskrav. I en skrivelse till näringsdepartementet (pdf) konstaterar Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom att det finns stora statistiska brister, trots att verket köper information från kommersiella aktörer.
Svensk statistikkvalitet har också kritiserats från EU-håll. Trots att SCB gjort vad man kan för att gå igenom, rensa och komplettera uppgifterna ur TED har underlaget svagheter. Det beror främst på att svenska annonser ofta saknar uppgifter om värde.
Andelen annonser med uppgift om upphandlingens värde har dessutom sjunkit kraftigt under senare år. År 2013 innehöll endast omkring 15 procent av de svenska upphandlingarna i TED någon form av värde i annonsen eller efterannons. Motsvarande siffra år 2009 var 44 procent.
De nya direktiven innebär att kommissionen kan begära att medlemsstaterna kompletterar uppgifter som saknas i TED. I en skrivelse flaggar Konkurrensverket för att detta komma att innebära ett avsevärt arbete.
Samtidigt som den svenska sifferkvaliteten ifrågasätts beslutar Konkurrensverket att från och med i år inte längre anlita SCB. EU:s medlemsstater behöver enligt de nya upphandlingsdirektiven inte lämna några årliga statistikrapporter till kommissionen.
Allt pekar på att TED kommer att förändras så att det blir omöjligt att publicera annonser som inte innehåller alla uppgifter som är obligatoriska enligt direktiven. Konkurrensverket utlovar också en informationskampanj.
Hög tid att ange upphandlingars värde
Svenska myndigheter är sämst i EU på att i TED uppge upphandlingars värde. När kommissionen framöver allt mer kommer att förlita sig på uppgifter ur denna databas finns betydande risk för skev statistik.
| 2015-03-25
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer