SLL har haft en lång rad ärenden där Konkurrensverket och landstingets revisorer riktat allvarlig kritik mot brister i vissa upphandlingar. SLL har dömts att betala upphandlingsskadeavgifter på totalt 17 miljoner kronor de senaste åren. I pågående processer riskerar landstinget ytterligare 20 miljoner i upphandlingsböter. Den övervägande delen av dessa kritiserade upphandlingar finns inom hälso- och sjukvården.
– Att juridiska brister och otillräcklig framförhållning i landstingets upphandlingar resulterar i stora bötesbelopp är ett oacceptabelt och ovarsamt sätt att hantera stockholmarnas skattekronor, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).
Hon började vid årsskiftet och har ingen tidigare erfarenhet av att vara politiskt tillsatt, berättade hon i en intervju i Dagens Nyheter.
Hon hann vara tjänsteman i Stockholms stad i 23 år, 2006-2014 som stadsdirektör. Irene Svenonius har också en bakgrund som aktiv i kommunpolitiken för Moderaterna i Täby.
Hon säger till Upphandling24 att hon är stolt över hur upphandlingarna sköttes under hennes tid som stadsdirektör och att hon tagit med sig engagemanget och kunnandet i sin roll som finansborgarråd i SLL.
– Vi hade en tydlighet i vem som hade ansvar för vad inom organisationen med en tydlig policy där alla, även politikerna i fullmäktige, visste vad som gällde. Samtidigt gav lämnades stor handlingsfrihet till verksamheterna att upphandla efter sina behov. Utan central styrning gjordes gemensamma upphandlingar utifrån att det fanns ett eget värde i det, inte minst mellan nämnderna, säger Irene Svenonius till Upphandling24.
Nu vill hon göra Stockholms läns landsting till Sveriges bästa offentliga upphandlare inom tre år. I detta mål definieras ”Bäst” ur ett brett perspektiv som omfattar affärsmässighet, kvalitet, prisbild, innovation, regelefterlevnad och att vara en attraktiv affärspartner för marknaden.
– Men jag kommer inte att kunna arbeta så mycket som jag vill utifrån mitt engagemang. Därför rekryteras en upphandlingsexpert för att stärka den politiska organisationens kunskaper om upphandlingar, säger hon.
Denna expert är Anna Borgs, i dag verksjurist på Trafikverket, en av Sveriges största upphandlande myndigheter. Hon är specialiserad på upphandling och har tidigare arbetat som upphandlingsspecialist vid förvaltningsrätten i Falun.
– Rekryteringen av Anna Borgs som upphandlingsexpert är en viktig pusselbit i arbetet med politiska reformer för att göra landstinget till Sveriges bästa offentliga upphandlare. Det passar som hand i handske att hon arbetar nära mig och kommer också att göra hela Alliansen skarpare i upphandlingspolitiska frågor, säger Irene Svenonius.
Hon säger att rekryteringen ska ge en fingervisning om upphandlingens ökade betydelse för finansroteln på SLL.
– Vi har en total budget på 95 miljarder. Där är upphandling en strategisk fråga i den ekonomiska styrningen. Vi måste vässa oss. Varje miljon i upphandlingsskadeavgift är en onödig utgift. Men vi kan inte bara spara pengar på färre böter och överprövningar. Vi kan dessutom vinna pengar om vi gör smarta upphandlingar, säger Irene Svenonius.
Den formella titeln för Anna Borgs, som börjar i maj, blir politisk sekreterare och upphandlingsexpert.
– Jag är väldigt taggad på den här utmaningen. Stockholm läns landsting är ett stort landsting som omfattar 2,3 miljoner människor. Att leda arbetet med att forma en upphandlingspolitik som för oss mot målet känns stimulerande, säger Anna Borgs till Upphandling24.
Hon tycker att det känns intressant att ta upphandlingsarbetet från en strategisk nivå, som hon bedrivit på Trafikverket, till att nu göra det mer politiskt på ett bredare plan. Särskilt som det handlar om så stora värden.
– Det finns ett antal saker som vi behöver konkretisera. När vi är så stora måste vi också våga vara kreativa för att driva utveckling. Generellt kan det finnas en för stor rädsla att göra fel för att det kostar så mycket pengar i avgifter och förseningar, säger Anna Borgs.
Irene Svenonius håller med om betydelsen av att utveckla upphandlingsarbetet för att driva utveckling i landstinget.
– Förra året upphandlade vi för ett värde av 45 miljarder kronor. Då bär vi också på möjligheten att använda funktions- och innovationsupphandlingar för att utmana våra anbudsgivare att ta fram nya lösningar på produkter, tjänster och att utveckla vår verksamhet så att vi kan ge mer för varje skattekrona tillbaka till skattebetalarna. Samtidigt ska vi se till att göra det möjligt för fler att delta i våra upphandlingar och att använda fler av de möjligheter som upphandlingsreglerna ger, säger Irene Svenonius.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer