– Vi är stolta över att vårt förslag är ett av de utvalda, vi har arbetat hårt med att hitta lösningar på det vi anser är våra största problem när det gäller att komma åt oseriösa aktörer. Att samverka tillsammans med andra aktörer och med myndigheter är avgörande, säger Olof Molander, affärsområdeschef på Adda, i ett pressmeddelande.
Addaförslaget går nu vidare till beredning i Regeringskansliet. Totalt ställer sig den statliga försöksverksamhetskommittén bakom endast 5 av 90 inlämnade förslag.
Den försöksverksamhet som är aktuell med Adda som initiativtagare riktar in sig på tjänster inom individ- och familjeomsorg, exempelvis HVB och stödboende, där Addas ramavtal ifjol omsatte 1,3 miljarder kronor och användes av närmare 200 kommuner.
Adda pekar på att arbetet med kontroller är tidsödande med över 100 leverantörer som kontrolleras mot IVO veckovis. Även för myndigheterna är arbetet resurskrävande med hantering om att lämna ut allmänna handlingar och eventuell sekretessprövning, betonar försöksverksamhetskommittén.
För att klara tidigare och fördjupade kontroller – där oseriösa leverantörer kan uteslutas redan under upphandlingsprocessen – vill Adda i ett första skede kartlägga hur en mer effektiv informationsdelning kan se ut. I steg två handlar det om att bygga upp ett samarbete mellan myndigheter och kommunsektor, inklusive inköpscentraler som Adda, för ett närmare samarbete.
– Att se och utforska möjligheterna är otroligt viktigt. Vi som nationell upphandlingsorganisation behöver bidra med vår kompetens om vilka hinder vi stöter på och hur vi ska komma åt dem. Nu ser vi fram emot att i samverkan skapa en effektiv informationsdelning, säger Olof Molander.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer