En proposition har gått vidare till riksdagsbehandling med inriktningen att lagändringarna ska träda ikraft 1 januari nästa år.
– Pandemin och Rysslands invasion av Ukraina är två exempel på hur vi behöver samla alla goda krafter som vill bidra till den offentliga välfärden. De förslag som nu överlämnas till riksdagen innebär att idéburna aktörer med sin kraft och kompetens kommer att kunna bidra mer till vår gemensamma välfärd, säger civilminister Ida Karkiainen i en kommentar.
Regeringen vill att det föreslagna registret ska fungera som en form av kvalitetsstämpel för idéburna organisationer.
I förslaget till ny lag om registrering av idéburna organisationer definieras dessa som en juridisk person ”som uteslutande har ett allmännyttigt syfte som är angivet i stadgar, bolagsordning, urkund eller motsvarande handling”.
Lagen är också tänkt att begränsa idéburna organisationers möjligheter att föra över pengar till annat än andra idéburna organisationer eller forskning, i den föreslagna lagtexten benämnt som värdeöverföring.
En ny paragraf föreslås för lagen om valfrihetssystem med rätt för upphandlande myndighet att reservera deltagandet för idéburna organisationer med ett allmännyttigt syfte som bidrar till ”att uppnå ändamålet med den tjänst som ska tillhandahållas”.
För LOU vill regeringen se en ny paragraf i kapitel 19 som ger rätt att reservera deltagandet i en upphandling av tjänster som avser specifika områden med angivna CPV-koder.
Lagutrymmet för att reservera deltagande kopplas för både LOV och LOU till att idéburna organisationer lever upp till regelverket om att begränsa värdeöverföringar.
Famna – riksorganisationen för idéburen välfärd – välkomna lagförslagen och ser en potential för betydligt mer idéburen välfärd utifrån den politikerundersökning som organisationen nyligen presenterade.
Sju av tio riksdagspolitiker svarade att de var positiva till ny lagstiftning om riktade upphandlingar, åtta av tio lokalpolitiker såg positivt på fler IOP-lösningar (Idéburet offentligt partnerskap).
– Det kanske allra mest intressanta är att så många säger sig vara beredda att göra något för att öka den idéburna välfärden. Det är en sak att svara välvilligt, en annan att följa upp den politiska viljan med handling, säger Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton i en intervju på altinget.se.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer