Vilka är formkraven för angivande av avtalsspärr 9 kap § 9 (det står ange period) i tilldelningsbeslut? Är det start- och stoppdag, sista dag, dag då avtal tecknas? Hur ska period anges? Vad är minsta formkrav?
På sidan 115 i regeringens proposition 2009/10:180 om nya rättsmedel på upphandlingsområdet kan följande läsas.
”Av artikel 2a.2 fjärde stycket andra strecksatsen i ändringsdirektivet framgår att underrättelsen om tilldelningsbeslutet ska innehålla en exakt uppgift om avtalsspärrens längd. Regleringarna i 9 kap. 9 § första stycket LOU och LUF bör därför kompletteras i detta avseende.” (egen markering med fet stil.)
Vad som är en exakt uppgift om avtalsspärrens längd framgår inte, varken i lagtexten eller i propositionen, utan frågan har överlämnats till praxis att tolka. Någon avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen finns ännu inte.
Frågan har troligen bedömts av flera domstolar och jag nämner här vad en av kammarrätterna har kommit fram till. Kammarrättens i Stockholm har i dom den 10 maj 2011 i mål nr 2249-11 kommit fram till följande avseende vad som måste anges om avtalsspärren i tilldelningsbeslutet. Det finns säkert flera liknande avgöranden.
”I tilldelningsbeslutet angavs att avtal tecknas tidigast den 18 februari 2011, dvs. på den elfte dagen efter det underrättelsen om tilldelningsbeslutet skickats. Mot bakgrund av vad som anges i 9 kap. 9 §, 16 kap. 6 § LOU samt uttalanden i förarbetena anser förvaltningsrätten att kommunen lämnat tillräckligt tydlig information om avtalsspärrens längd”
Kammarrätten gör samma bedömning som förvaltningsrätten och hänvisar till förvaltningsrättens domskäl.
Av rättsfallet framkommer att det är tillräckligt att skriva vilken dag avtal tidigast kommer att tecknas. Jag anser att detta inte räcker – för anbudsgivare är det fortfarande många gånger av värde att läsa att avtalsspärr över huvud taget gäller i upphandlingen och hur lång den är.
Min rekommendation är därför att upphandlande myndigheter och enheter är mer precisa i tilldelningsbeslutet och anger dels hur lång avtalsspärren är dels vilket datum avtal tidigast kommer att tecknas.
Exempel
Avtalsspärr om [ange antingen 10 eller 15] dagar gäller. Avtal kommer tidigast att tecknas den [ange datum, observera att om dag 10 eller 15 infaller på en lör-, sön- eller helgdag ska nästföljande vardag anges]
Detta för att vara på den säkra sidan i ett eventuellt överprövningsmål. Om meddelande om tilldelningsbeslut skickas ut med elektroniska medel, exempelvis med e-post, den 1 november är Dag 1 den 2 november.
I morgon fredag publiceras den tredje frågan och svaret om avtalsspärr. Då om under vilka omständigheter som domstolen kan komma fram till att tiodagarsfristen inte ska gälla.
Läs övriga frågor och svar om avtalsspärr här.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer