Allt fler kommuner, landsting och regioner ger sina anställda extra förmåner via en förmånsportal. Förmånsportalen kontaktar i sin tur olika företag och erbjuder ett samarbete som sedan alla de anställda kan dra nytta av. Det kan handla om i princip vilka erbjudanden som helst, från gymkort, förmånsbil, gruppförsäkringar, terminalglasögon, löneväxling och rabatt på konsumentprodukter – allt för att kommunen ska bli en mer attraktiv arbetsgivare. Omvänt kan man säga att kommuner också är mycket attraktiva kunder för förmåns-portaler i kraft av att vara stora och växande arbetsgivare.
Kommunerna bör vara noga med hur de upphandlar förmånsportaler. Det är en relativt ny företeelse och utvecklingen av både tekniken och innehållet förändras snabbt. Portalen ska kunna integreras med kommunens löne- och hr-system, ha säkra it-lösningar och kunna styras mot andra kommunala mål som till exempel gröna tjänster.
Offentlig upphandling är verktyget för att åstadkomma verklig utveckling på området. Med hjälp av upphandlingen kan kommunen få ta del av nya innovationer, högre kvalitet, sänkta kostnader med mera. Allt detta är självklarheter. Trots detta har vi sett flagranta exempel på hur upphandlingar av just förmånsportaler snedvridits.
Vi har sett flera exempel där bara en anbudsgivare skulle kunna vinna. Före en offentlig upphandling har en leverantör inom förmånsportaler genomfört en så kallad förstudie och därigenom styrt upphandlingen till sig själv. Vi har endast haft ett enda syfte med att överklaga dessa upphandlingar – och det är att skapa en öppen och objektiv upphandlingsprocess. Detta för att skapa en sund konkurrens på lika villkor. I det långa loppet gynnar det kommunerna och deras medarbetare genom konkurrenskraftigare priser och kunddriven produktutveckling.
Vår bedömning är att denna marknad kommer att växa snabbt under kommande år. Antalet anställda (månadsavlönade) i kommuner och landsting är cirka 1 000 000 i dag. Det är en mycket stor marknad. Stora värden står på spel. Då är det väsentligt att upphandlingarna är korrekta, transparenta och gagnar arbetsgivaren och deras anställda. Vägen framåt är att kommuner, landsting och regioner objektivt utför upphandlingar utan styrning från leverantörerna.
Björn Holmgren
vd, My Benefit
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer