Trots att det råder högkonjunktur – och trots att kommuner och landsting säljer av tillgångar för att få pengainflöde – har kommunalsektorn betydande ekonomiska problem. Vid nästa lågkonjunktur kommer problemen att bli än mer påtagliga.
Det konstaterar forskarna Nima Sanandaji, tankesmedjan ECEPR och Gabriel Heller Sahlgren, Institutet för Näringslivsforskning.
I en debattartikel i Dagens Industri ger de en lista på produktivitetshöjande insatser som politikerna borde genomföra för att möta de ekonomiska utmaningarna.
Bland annat vill forskarna se två förändringar inom offentlig upphandling:
– Inför standardiserade avtal. Avsaknaden av standardiserade avtal – och mängden ”skall-krav” som sällan följs upp – leder till en byråkratisk och dyr process för både beställare och utförare.
– Inför värdebaserad ersättning i delar av vården. Det är en modell som bygger på att ersättningar ges för slutmålet: friska patienter som håller sig friska. Vårdgivare som utför operationer kan exempelvis bli ekonomiskt ansvariga för eventuella komplikationer som deras patienter får upp till två år efter operation, skriver Nima Sanandaji och Gabriel Heller Sahlgren.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer