Den 1 april 2019 blev det obligatoriskt att utfärda, behandla och ta emot e-fakturor inom ramen för offentlig upphandling.
Leverantörer som efter flera påminnelser ändå inte fakturerar enligt de nya lagkraven kan få ett föreläggande om att betala vitesbelopp om Myndigheten för digital förvaltning, Digg, så beslutar.
Men för att det ska bli aktuellt måste den upphandlade parten anmäla leverantören till Digg. Myndigheten utövar alltså ingen tillsyn.
Och under det första året som lagen gällt har inte en enda upphandlande enhet, myndighet, kommun eller region gjort en sådan anmälan, enligt Lars Engberg, specialist på e-handel på Digg.
– Vi har kontaktats av en del upphandlande enheter som velat diskutera leverantörer som använder pappersfaktura eller mejl med PDF-faktura. Men när vi nämnt möjligheten med föreläggande och i förlängningen vite har de valt att inte gå vidare, säger han.
Flera av avtalen som de velat diskutera har dessutom tecknats före den 1 april 2019, vilket betyder att de inte omfattas av e-fakturakravet.
– Nej, kravet gäller endast avtal tecknade efter att lagen trädde i kraft. Det betyder att vi räknar med att få fler ärenden i takt med att gamla avtal sätts om, säger Lars Engberg.
Hans uppfattning är att både upphandlande myndigheter och leverantörer tagit till sig den nya lagen väl.
– Vi håller just nu på med vår årliga enkät om uppföljning av myndigheternas e-handel som kommer att ge mer svar, säger han.
Det finns en rad olika tjänster för leverantörer som vill skicka e-fakturor, både separata och sådana som är integrerade i de vanliga ekonomisystemen.
Därmed anses det inte längre behövs något krav på upphandlande enheter som lyder under e-fakturalagen att tillhandahålla egna e-fakturaportaler.
– Digg har tidigare föreslagit detta. Men efter att ha haft frågan på remiss anser vi inte att det behövs. Marknaden har löst det på egen hand, säger Lars Engberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer