Första juni i år tog två landsting för första gången över ambulansdirigeringen i egen regi då Landstinget Västmanland valt att själva utföra tjänsten i samarbete med Landstinget i Uppsala län.
Denise Norström, landstingsstyrelsens ordförande, beskrev tidigare i år övertagandet som en långsiktig och stabil lösning som minskar sårbarheten.
– Ambulansdirigering i egen regi underlättar också samordning med andra aktörer som primärvården, kommunerna och mobila hembesöksteam, vilket blir allt viktigare i takt med att fler äldre bor kvar länge hemma och vårdas allt kortare tid på sjukhus, säger Per Svedberg, chef ambulansdirigeringen i Västmanland.
Statistik för de fyra första månaderna har visat att handläggningstiden för 112-samtal som gäller ambulans kortats sedan landstingen i Västmanland och Uppsala län tog över ambulansdirigeringen i egen regi från SOS Alarm.
– Vi är nöjda med att verksamheten har kommit igång på ett bra sätt, där vi har kunnat korta väntetiderna samtidigt som kvaliteten har höjts, säger Bertil Kinnunen (S), vice ordförande i ambulansdirigeringsnämnden.
SOS Alarm, å sin sida, menar att uppgifterna om att handläggningstiderna inte ger en ättvis bild över hur handläggningstiderna i hela vårdsamtalet ser ut.
– För den hjälpsökande blir genomsnittstiden från att ringa 112 till dess att en ambulans är på väg betydligt mer än 2 minuter och 19 sekunder. Landstingens uttalanden är därför missvisande och ger inte en rättvis bild över hur handläggningstiderna i hela vårdsamtalet ser ut, säger Johan Hedensiö, VD SOS Alarm.
Stockholms läns landsting väljer en helt annat väg än sina kollegor i Västmanland och Uppsala. Efter en utdragen upphandling av ambulansdirigering med överklaganden och tvister valde Stockholms läns landsting att avsluta upphandlingen avbröts och istället fortsätta med SOS Alarm. Samtidigt beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att man skulle utreda förutsättningarna för att driva tjänsterna ”prioritering och dirigering av ambulanser” i egen regi.
Nu väljer landstinget stället en direktupphandling av SOS Alarms tjänster, om man ska tro det beslutsunderlag som tas upp i nämnden den 1 december.
Anledningen till att de inte väljer att sköta ambulansdirigeringen i egen regi är det anses kunna öka handläggningstiderna och försvåra samverkan mellan olika vårdaktörer. De anser dessutom att SOS Alarms kompetens på områdena skulle riskera att slås sönder om uppgifterna larm, dirigering och prioritering splittras.
Direktupphandlingen sker genom ett undantag i Lagen om offentlig upphandling. Landstinget hänvisar till LOU, 2:10 a, som säger att kontrakt som sluts mellan en upphandlande myndighet avseende inköp av varor och tjänster från ett närstående bolag inte måste ses som ett ”kontrakt”.
Stockholms läns landsting menar att såväl kontroll- som verksamhetskriterier är uppfyllda för att en direktupphandling ska bli aktuell och att ”i arbetet med att ta fram ett avtal kommer förvaltningen att samverka nära med SOS Alarm”. I början av 2016 ska ett förslag till avtal vara klart.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer