Vad är innovation, frågade Nina Widmark från Vinnova retoriskt och svarade:
– Nyskapande och bärkraftiga lösningar som kan komma till praktisk användning eller nytta. Det kan vara en produkt, en tjänst, ett sätt att organisera något eller en process.
Men frågan är hur man upphandlar något som ännu inte finns, något som någon tror att det finns ett behov av?
– Det går egentligen inte att upphandla innovation, men det ska finnas en avsikt att få in något nytt.
Det är där innovationspartnerskap finns som en möjlighet, där myndigheter tillsammans med företag kan arbeta fram innovationer som det senare går att upphandla.
På seminariet medverkade förutom Nina Widmark, docent Max Rolfstam och advokat Olof Larsberger för att tala om innovation och upphandling utifrån olika infallsvinklar.
Nya LOU skapar ett nytt förfarande som gör det möjligt att handla upp sådant som ännu inte finns på marknaden. Ett av verktygen är innovationspartnerskap som, Nina Widmark påpekar, inte är något för nybörjare att pröva.
– Det är viktigt att använda detta förfarande med omdöme, sa Olof Larsberger.
Han menade att utveckling kan drivas utmärkt i den privata sektorn och att det bör bedömas från fall till fall när det offentliga ska driva information.
– Det kanske lämpar sig bäst i branscher som är tyngda av det offentliga, där det finns tunga köpare och en kunskap bland köpare som gör att de kan driva upp utvecklingen.
– Mitt i euforin kring denna nya möjlighet är det viktigt att se att det offentligas roll är att utföra en tjänst. Ett sjukhus ska vårda sjuka. Om det finns ett krav att en viss procent av budgeten ska gå till innovation kan det slå helt fel. Det bör finnas en sund relation mellan önskan att hålla på med innovation och att leverera det man ska göra, sa Max Rolfstam.
Charlotte Cronquist
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer