Post- och telestyrelsen har tagit fram en film som visar exempel på problem som individer upplever när de ska använda olika bank- och betaltjänster som finns i dag. Därför inleds nu en innovationsupphandling som, enligt projektplanen, ska ta fram lösningar som kan vara till nytta för minst en och en halv miljoner personer.
I den projektplan (pdf) som tagits fram konstateras att det i dag saknas bra och rättsäkra sätt att utföra betalningar åt andra än sig själv. Oron att kontanthanteringen helt ska försvinna är stor och enligt projektplanen finns det brister i befintliga tjänster som används för att betala och ta betalt.
– Vi vill få fram lösningar på ett samhällsproblem som marknaden inte har löst under de senaste åren. Det handlar om att individer som behöver hjälp med att sköta sina betaltjänster kan få det på ett tryggt och rättsäkert sätt och att de som ska hjälpa dessa individer, som anhöriga, hemtjänstpersonal, lanthandlare, gode män eller grannar ska kunna göra det på ett bra och reglerat sätt, säger Christina Rehnberg, projektledare för innovationsupphandlingen och
samordnare för länsstyrelsernas betaltjänstuppdrag till Upphandling24.
Upphandlingen syftar också, enligt Christina Rehnberg, till att de ska lära sig innovationsprocessen och hur flera olika aktörer tillsammans på bästa sätt kan genomföra en innovationsupphandling för att lösa ett samhällsproblem.
– De största utmaningarna som vi länsstyrelser ser är att få samhället i stort att se och acceptera behovet av lösningar för upphandlingens målgrupper samt att inspirera aktörer till förändringar som kanske vi alla kan ha nytta av, berättar Christina Rehnberg.
Det är länsstyrelserna som ansvarar för innovationsupphandlingen av betaltjänster. Länsstyrelserna är 21 fristående myndigheter och har i uppdrag att bidra till lösningar i samhället för de som upplever problem med att betala och ta betalt. Länsstyrelsen i Dalarnas län är beställare av projektet och ansvarar för projektledningen. Myndigheten driver processen och skriver avtal med deltagare och leverantörer under processens gång.
I styrgruppen för projektet sitter representanter för länsstyrelserna i Jämtlands, Jönköpings, Stockholms och Dalarnas län.
– Vi har en kompetensbeställargrupp med representanter från myndigheterna Vinnova, Upphandlingsmyndigheten, Post- och telestyrelsen och länsstyrelserna, bankorganisationerna Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen, samt samverkansorganet Sveriges Kommuner och Landsting. Kompetensbeställargruppen går igenom och bedömer inkomna innovationsförslag utifrån uppsatta kriterier och tar fram förslag till styrgruppen på vilka lösningar som bör väljas ut för vidareutveckling i respektive fas av upphandlingen. Den första utvärderingen och urvalet sker i oktober. Anbud går alltså att lämna in från 1 juni till sista september, säger Christina Rehnberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer