Efter en inventering som omfattar 71 sjukhus i Sverige görs bedömningen att regionerna sammanlagt har personlig skyddsutrustning för vårdpersonal som räcker för omkring 5800 diagnosbesök och 1400 vårddygn.
– Vår bedömning är att den samlade katastrofmedicinska beredskapen i Sverige är opåverkad. Regionerna har vidtagit aktiva ansträngningar för att säkerställa en tillfredsställande smittspårning samt prehospital akutsjukvård, hospital akutsjukvård och intensivvård, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.
Socialstyrelsen har påbörjat arbetet med inköp av skyddsutrustning och materiel för provtagning.
Det står också klart att myndigheten blir Sveriges representant inom samverkan för en EU-upphandling i form av en så kallad Joint procurement agreement (JPA) för nödvändiga medicinska produkter som ska möta ett globalt hälsohot.
Socialstyrelsen samverkar även med Läkemedelsverket om eventuellt brist på läkemedel som en följd av coronaviruset.
Bedömningen i nuläget är att det inte finns någon bristsituation, men att läget snabbt kan ändras. Läkemedelsverket har startat ett arbete med att lista nödvändiga läkemedel vid ett försämrat läge och att det ska vara en grund för diskussioner mellan myndigheterna om eventuella inköp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer