Teknikföretagen – med medlemsföretag som står för ungefär en tredjedel av Sveriges export – berömmer det man kallar EU:s ambitiösa frihandelspolitik.
-I en tid av låg tillväxt inom Europa och ökad protektionism i vår omvärld är det viktigt att EU fortsätter att verka för att liberalisera den globala handeln, säger Joel Jonsson, ansvarig för handelspolitik på Teknikföretagen.
Det avtal som EU förhandlat fram med folkrika sydamerikanska länder inom Mercosur bedöms som smått historiskt.
Efter 20 års (!) förhandlingar har EU och Mercosurländer som Brasilien och Argentina kommit i mål för att skapa världens största frihandelsområde med närmare 800 miljoner invånare.
Avtalet innebär stora förändringar för offentlig upphandling inom Mercosurländerna där europeiska företag ska få likvärdiga möjligheter att konkurrera om offentliga kontrakt.
Med en passning till USA och Kina skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett inlägg i Dagens Industri:
”Sammantaget öppnar avtalet för fantastiska möjligheter – inom både EU och Mercosur. Och det är en stark politisk signal för öppenhet och handel i en tid där världens två stormakter har börjat använda handelspolitiken som vapen.”
Samtidigt finns redan kritik mot avtalet, som måste godkännas av EU-ländernas nationella parlament.
Djurskydd och antibiotikabekämpning får stryka på foten när sydamerikanska nötköttsproducenter bjuds in till den europeiska marknaden.
Det ses också som motsägelsefullt att ingå avtal med en part där den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro står på Donald Trumps sida i klimatfrågor men där avtalet bygger på att Parisavtalet ska respekteras.
Teknikföretagen applåderar även EU:s nya handelsavtal med Vietnam, som också innebär att europeiska företag kan delta i offentliga upphandlingar i landet.
Med avtalet har EU etablerat frihandel med två ledande länder i Sydostasien – Singapore och Vietnam – och Teknikföretagen hoppas att det kan bana väg för ett större avtal med hela regionen och dess samarbetsorgan Asean.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer