EU:s webbtillgänglighetsdirektiv, som infördes den 23 september 2018, säger att offentlig sektors webbplatser, intranät, dokument och appar måste följa tekniska krav som innebär att alla kan använda dem, oavsett förmåga.
Sverige antog regelverket den 1 januari 2019 genom lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Efter en viss ”smekmånad” skärps nu kraven successivt.
Den 23 september 2019 måste alla webbplatser som skapats efter direktivets införande uppfylla kraven. För äldre webbplatser är tidsfristen ytterligare ett år.
Susanna Laurin är forsknings- och innovationschef på konsultföretaget Funka, som är specialiserat på tillgänglighetsfrågor.
Hon leder också den grupp av experter som hjälper kommissionen och medlemsstaterna med rekommendationer för mätmetodik och tillsynsarbete i webbtillgänglighetsdirektivet.
Susanna Laurin ser en allvarlig kunskapsbrist inom digital tillgänglighet hos både upphandlare och leverantörer.
En förklaring till bristerna är att bara hälften av de nordiska universiteten erbjuder kurser i webbtillgänglighet. Dessutom är endast en fjärdedel av kurserna obligatoriska.
Det visar en ny undersökning som Funka gjort tillsammans med branschorganisationen IAAP och en grupp nordiska universitet i ett forskningsprojekt finansierat av Nordplus.
Susanna Laurin varnar för att kunskapsbristen leder till sämre upphandlingar.
– Både företagen och upphandlarna har svårt att leva upp till kraven. Risken är stor att man tvingas rätta till fel i efterhand, vilket är både ineffektivt och dyrt, säger hon.
Hon uppmanar regeringen att erbjuda utbildning och ge stöd.
– Hittills har jag inte sett några konkreta aktioner för att lösa detta problem, varken från digitaliseringsminister Anders Ygeman eller utbildningsminister Anna Ekström. Det är hög tid att de börjar ställa krav på att universiteten tar sitt ansvar för att framtidens utvecklare och designers får med sig kunskapen från start.
Hon efterlyser också ett engagemang från Upphandlingsmyndigheten, UHM, när det gäller riktlinjer och stöd.
– Ansvaret för de här frågorna är utspridda på flera myndigheter. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har ansvar för utbildning vad gäller webbtillgänglighetsdirektivet, men UHM borde kunna ge stöd till just upphandlare. Ingen av dem har hittills varit särskilt synlig på området, säger Susanna Laurin
I avvaktan på stöd från UHM får upphandlare som behöver vägledning nöja sig med stödet som finns i den europeiska standarden EN301549.
– I bilaga B finns en modell för hur standarden kan användas vid upphandling, tipsar Susanna Laurin.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer