Regeringsprogrammet har inletts i dagarna med det finländska arbets- och näringsministeriet som huvudansvarig och delfinansiär men där Finlands kommunförbund ska stå för det praktiska genomförandet. Det ska ske i nära samverkan med enskilda kommuners upphandlings- och sysselsättningsenheter.
Förhoppningen är att en betydande del av tjänsteupphandlingar – som står för merparten av Finlands årsvolym för offentlig upphandling på omkring 35 miljarder euro – ska tillämpa sysselsättningskrav som ger personer med nedsatt arbetsförmåga chans till arbete.
För den S-ledda regeringen Marin är det en pusselbit i en progressivt inriktad politik.
–När kommunerna konkurrensutsätter tjänsterna kan man bland annat sysselsätta partiellt arbetsföra, när sysselsättningsvillkoret fogas till konkurrensutsättningen. På detta sätt förbättras möjligheterna för dem som har en svagare ställning på arbetsmarknaden att få arbete, säger arbetsminister Tuula Haatainen.
Hon tillägger att intresset för verksamhetsmodellen för ”sysselsättning genom upphandling” har ökat men med en tydlig gardering att den inte lämpar sig för alla situationer.
-Därför är vi även lyhörda för kritiska kommentarer, säger Tuula Haatainen.
Den finländska definitionen av offentlig upphandling som är socialt ansvarfull är att hänsyn tas till konsekvenser för det omgivande samhället.
Finlands regering pekar på att sådana upphandlingar kan ge besparingar för samhället sett ur ett helhetsperspektiv.
Några förändringar av lagstiftningen är inte aktuella – enligt regeringen går verksamhetsmodellen för sysselsättning att tillämpa med nuvarande lagar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer